Odakle nam umnjaci i zašto ih polako gubimo
Umnjaci su treći molari koji se nalaze u zadnjem delu usta.
Foto: Pixabay
Slični su ostalim kutnjacima, ali ponekad mogu biti nešto manji i poslednji se pojavljuju od 32 stalna zuba - obično između 17. i 25. godine. Nemaju svi ljudi sva četiri umnjaka, a često se dešava i da se vade jer izazivaju dodatne probleme pri izbijanju. Zbog toga je i potpuno opravdano pitanje - čemu nam služe?
Kao što imamo mnogo sličnosti sa onima sa kojima smo u srodstvu, ljudi dele brojne osobine sa svojim daljim rođacima - primatima. Majmuni, gorile i šimpanze svi imaju umnjake.
Pre nekoliko miliona godina, ljudski preci imali su veće vilice i zube od nas danas. Primera radi australopithecus afarensis, koji je dobio nadimak po poznatom fosilu Lusi, živeo je pre tri do četiri miliona godina.
Vilica i zubi bili su znatno veći i deblji od naših. Posedovali su tri velika molara sa jakim slojem gleđi. Lobanje fosila od najranijih ljudi takođe pružaju dokaze o prisustvu snažnih mišića za žvakanje.
Promene u ishrani
Naučnici smatraju da su mnogo snažnije vilice i zubi bili potrebni zato što je hrana koju su naši preci jeli, poput sirovog mesa i biljaka, bila mnogo teža za žvakanje od današnje hrane.
Na osnovu mikroskopskih tragova na fosilizovanim zubima naučnici dobijaju dosta dobar uvid u to šta su naši izumrli preci jeli.
Današnja hrana je mnogo mekša nego ona u prošlosti. Brojni su faktori - razvoj poljoprivrede, kuvanje i skladištenje hrane. Mekša i lakša hrana za žvakanje znači da zubi imaju manje izazovan posao.
Rezultat toga jeste da su vilice modernog čoveka evoluirale da budu manje, a lica uža od naših izumrlih predaka, jer naši obroci više ne zahtevaju velike i snažne zube.
Imajući u vidu ove promene koje su se dešavale tokom miliona godina, treći molari, odnosno umnjaci, nisu više toliko važni kao nekada.
Nedostajući umnjaci
Kod oko 25 odsto ljudi danas barem jedan umnjak nedostaje, odnosno uopšte se nije formirao. Iako se dešava da kod nekih ljudi određeni zubi uopšte ne izrastu, to je mnogo ređe nego sa umnjacima.
Naučnici nisu sigurni zašto se ovo tačno dešava, ali pretpostavljaju da ima veze sa genima koje nasleđujemo od roditelja.
Neki stručnjaci smatraju i da je manjak umnjaka prednost za moderne ljude sa manjim vilicama. Zasigurno je lakše smestiti manje zuba u manju vilicu.
Zbog manjka prostora, umnjaci često mogu da se zaglave unutar vilične kosti i nikada ne izbiju ili tek delimično. Takođe, mogu i da nepravilno krenu da izlaze zbog čega stvaraju dodatne probleme, pa moraju hirurški da se izvade.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje
SZO: SAD su doprinele, ali i imale koristi od članstva
22.01.2025.•
0
Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da žali zbog najave SAD da će se povući iz tog tela.
Otkriven novi gen koji izaziva Alchajmerovu bolest
21.01.2025.•
0
Naučnici iz Torina su otkrili novi gen koji izaziva Alchajmerovu bolest, pokazuje najnovija studija.
Važnost joda za zdravlje
20.01.2025.•
0
Jod je esencijalan mineral koji igra važnu ulogu u zdravlju, a njegov nedostatak može da izazove zdravstvene probleme.
Trećina radnika "generacije Z" zbog stresa bila na bolovanju
19.01.2025.•
7
Prošle godine, 35 odsto mladih od 18 do 24 godine uzelo je bolovanje da bi se izborilo sa pritiskom ili anksioznošću, pokazalo je istraživanje u Engleskoj.
Otkriveno na stotine novih genetskih faktora rizika za depresiju
19.01.2025.•
0
Istraživanje koje je objavio naučni časopis "Cell" otkrilo je 300 genetskih faktora rizika za razvoj depresije.
U kakvoj su vezi noćna apneja i sir?
19.01.2025.•
0
Nedavno istraživanje otkrilo je da konzumacija sira može smanjiti verovatnoću razvoja apneje u snu, ozbiljnog zdravstvenog stanja koje ometa disanje tokom spavanja.
Naučnici objavili popis hrane koju doručkujemo, a koja povećava rizik od raka
19.01.2025.•
4
Doručak se često naziva najvažnijim obrokom u danu, a ono što odaberemo da pojedemo ujutro može imati ozbiljne posledice po naše zdravlje.
Doktori mogu da predvide moždani udar preko očiju: Otkriveno 29 zdravstvenih indikatora
18.01.2025.•
1
Dok neki smatraju da su oči ogledalo duše, doktori već neko vreme znaju da oči mogu pružiti uvid i u opšte zdravlje osobe.
Više od 7.600 slučajeva prehlade i gripa za šest dana
18.01.2025.•
3
U Srbiji je od 6. do 12. januara zabeleženo 7.618 slučajeva oboljenja sličnih gripu.
Nadutost, manjak energije i pad raspoloženja: Krivi su ugljeni hidrati
17.01.2025.•
0
Ovo je pet signala koji nam govore da unosimo previše ugljenih hidrata u organizam.
Predložili: Nikotin u cigaretama smanjiti na nivo koji ne izaziva zavisnost
16.01.2025.•
6
Američka uprava za hranu i lekove (FDA) predložila je da količine nikotina u cigaretama budu ograničene na nivoe koji ne izazivaju zavisnost.
Stručnjaci: Potrebna nova definicija gojaznosti
15.01.2025.•
1
Izveštaj svetskih stručnjaka navodi da postoji opasnost da se previše ljudi pogrešno dijagnostikuje kao gojazno, pa bi trebalo da se koristi tačnija i detaljnija definicija, objavio je BBC.
Škotska zabranjuje rođendanske torte i slatkiše u vrtićima, a verovatno i čips i gazirane sokove
14.01.2025.•
6
Škotska vlada uvešće zabranu rođendanskih torti i slatkiša u dečjim vrtićima u pokušaju da smanji gojaznost kod najmlađih.
Pravilo 10 minuta: Kako da beli luk zadrži sva zdravstvena svojstva?
13.01.2025.•
0
Beli luk je veoma rasprostranjena začinska biljka koja može da ojača imunitet.
Prvi slučaj gripa A(H1) potvrđen kod dvogodišnjeg deteta u Vladimircima
13.01.2025.•
0
Prvi slučaj infekcije virusom gripa tip A(H1) potvrđen je u opštini Vladimirci kod dvogodišnjeg deteta.
Tri najsmrtonosnije bolesti koje se prenose hranom
13.01.2025.•
0
Svetska zdravstvena organizacija i Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) objavile su zajednički izveštaj u kom se rangiraju najčešće virusne bolesti koje se prenose hranom.
Ako često noću ustajete da piškite - evo koliko puta je normalno, a kad se treba zabrinuti
12.01.2025.•
0
Prema lekarima, mokrenje jednom tokom noći smatra se uobičajenim, ako ste mlađi od 60 godina.
Čaša mleka dnevno smanjuje rizik od raka creva za gotovo petinu
12.01.2025.•
4
Konzumiranje čaše mleka dnevno smanjuje rizik od razvoja raka creva za gotovo petinu, pokazala je dosad najveća sprovedena studija ovog tipa.
Batut: Grip potvrđen u 16 okruga
11.01.2025.•
2
Virus gripa potvrđen je do sada u 16 okruga u Srbiji.
Direktorka "Batuta" o novom virusu iz Kine: Ima li razloga za brigu?
10.01.2025.•
2
Poslednjih dana na društvenim mrežama kruže uznemirujući snimci, u kojima su navodno pune čekaonice u kineskim bolnicama. U redovima su i deca i stariji sa maskama.
Saveti gastroenterologa nakon prejedanja: "Kakva soda bikarbona, čoveče?!"
08.01.2025.•
6
Gastroenterolog dr Vojislav Perišić savetuje da protiv povišene kiseline u želucu jedemo pet izbalansiranih malih obroka, pijemo čajeve od kantariona i nane i uzimamo lekove koji imaju duži efekat.
Komentari 1
Mi glas iz naroda
Posluśajte Nestorovića on zna svu istinu ovog sveta.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar