Kako se navodi, tokom višenedeljnog posta osnovu ishrane čine voće, povrće, žitarice i riba, odnosno hrana spremljena na vodi ili malo ulja, koja se lakše vari od masne začinjene hrane, a na prazničnoj trpezi su meso, salate sa majonezom i pavlakom, kolači sa čokoladom i alkohol.
Da bi se sprečio nastanak zdravstvenih problema, prelazak sa posne na uobičajenu, mrsnu hranu treba da bude postepen.
Važno je da se unose manje količine hrane koje su raspoređene na tri do pet obroka u toku dana.
Uvođenje mesa u ishranu treba početi sa piletinom, ćuretinom, uz obavezno zadržavanje ribe u jelovniku bar dva puta nedeljno.
Što se tiče mleka i mlečnih proizvoda, prvo treba uvesti mlad sir, jogurt, kiselo mleko, odnosno mlečne proizvode sa nižim sadržajem mlečne masti.
U periodu adaptacije na mrsnu hranu treba nastaviti sa unosom voća, salata, kuvanog povrća, žitarica, orašastih plodova.
U periodu prelaska sa posne na mrsnu hranu, važno je voditi računa o načinu pripreme hrane - kuvana, dinstana hrana spremljena sa manjom količinom ulja, lakša je za varenje u odnosu na pohovanu i prženu hranu koja inače ne bi trebalo da nam bude izbor, kada je reč o pripremi hrane.
Komentari 3
Boeser Wolf
Kako ide ona stara: srbin uzme viljuškom BOC, a kašičicu LIZ
Jovan
haha
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar