"Bakterijski vampirizam": Neke vrste bakterija hrane se ljudskom krvlju

Američki naučnici otkrili su da se određene vrste bakterija, uključujući ešerihiju koli, hrane ljudskom krvlju, a taj fenomen nazvali su "bakterijskim vampirizmom".
"Bakterijski vampirizam": Neke vrste bakterija hrane se ljudskom krvlju
Foto: Pixabay
Naučnici ističu da bi njihovi nalazi mogli da omoguće efikasnije lečenje pacijenata koji imaju inflamatorne bolesti creva.
 
Američki tim, predvođen naučnicima sa Vašingtonskog državnog univerziteta, otkrio je da bakterije privlači tečni deo krvi ili serum koji sadrži hranljive materije koje mogu da koriste kao hranu.
Jedna od hemikalija kojima su bakterije posebno privučene je serin, aminokiselina koja se nalazi u ljudskoj krvi, a takođe je i čest sastojak proteinskih napitaka.
 
Rezultati istraživanja, koji su objavljeni u časopisu "eLife", pružaju nove uvide u to kako nastaju infekcije krvotoka i kako bi se potencijalno mogle lečiti.
Autor studije, profesor Arden Bejlink sa Vašingtonskog državnog univerziteta, rekao je da bakterije koje inficiraju krvotok mogu biti smrtonosne.
 
Studija je otkrila da se najmanje tri vrste bakterija - Salmonella enterica, Escherićia coli i Citrobacter koseri - hrane krvnim serumom.
 
Naučnici navode da su te bakterije vodeći uzrok smrti pacijenata koji imaju inflamatorne bolesti creva.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Šta je legionela i kako nastaje infekcija?

Vest da su u zagrebačkom Kliničko-bolničkom centru preminule tri osobe od šest zaraženih legionelom izazvala je pažnju javnosti, ali i zabrinutost gde i kako možemo da se zarazimo.