Zbog ekstremne vrućine manje polena u vazduhu, ali prognoza za jul, avgust i septembar nije dobra

Ekstremno visoke temperature doprinele su smanjenju koncentracije polena u vazduhu, ali povremeni pljuskovi su pozitivno uticali na razvoj najinvazivnije korovske biljke ambrozije.
Zbog ekstremne vrućine manje polena u vazduhu, ali prognoza za jul, avgust i septembar nije dobra
Foto: Pixabay
Zbog toga se u periodu njenog cvetanja u julu, avgustu i septembaru očekuju veliki problemi kod alergičnih građana.
 
Merenja alergenog polena u državnoj mreži koje obavlja Agencija za zaštitu životne sredine ovih dana beleže niže koncentracije nego prošle godine u istom periodu, pre svega zbog visokih temperatura prethodnih dana, rekla je za Tanjug Mirjana Mitrović, rukovodilac grupe za monitoring alergenog polena Agencije za zaštitu životne sredine.
Visoke temperature uticale su na to građani uglavnom više vremena provode u klimatizovanim stanovima i automobilima koji imaju filtere. Ljudi manje borave u prirodi, a i same biljke smanje emitovanje polena da se ne bi isušile, dodala je ona.
 
"Povremeni pljuskovi su pozitivno uticali na razvoj korovske biljke ambrozije, pa se zbog toga u njenom periodu cvetanja u julu, avgustu i septembru mesecu očekuju veliki problemi kod alergičnih sugrađana", rekla je Mitrović.
Ovih dana se uglavnom javljaju građani da prijave uočene površine pod ovim korovom - ambrozijom. Još ima mogućnosti za akcije suzbijanja ambrozije pre nego sto uđe u punu fazu cvetanja, rekla je ona.
 
S obzirom da je suzbijanje izostalo i prošle godine, velika je verovatnoća da ćemo ove godine beležiti još veće vrednosti ovog alergenog polena, rekla je Mitrović.
  • Rade

    26.06.2024 14:50
    Dole ovakva nesposobna i lopovska vlast, ne mogu da pokose koriv, a kamoli nešto ozbiljnije! Nikad od njih ništa pametno!
  • Realista

    26.06.2024 09:51
    preporuka
    Treba tu dodati i blagotvorno delovanje vazduha iz Afrike zasićenog mikroprašinom...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Šta je legionela i kako nastaje infekcija?

Vest da su u zagrebačkom Kliničko-bolničkom centru preminule tri osobe od šest zaraženih legionelom izazvala je pažnju javnosti, ali i zabrinutost gde i kako možemo da se zarazimo.