Bakterije u crevima mogu da izazovu "napade" gladi

Određene bakterije u crevima mogu da povećaju rizik da osoba ima napade gladi zbog čega vremenom postaje gojazna, pokazuje nova studija.
Bakterije u crevima mogu da izazovu "napade" gladi
Foto: Pixabay
U seriji eksperimenata, miševi i ljudi koji su bili skloni da iznenadno i nekontrolisano jedu imali su slične nivoe dve vrste bakterija u svojim crevima - jedna vrsta štetna, druga korisna, prenosi RTS.
 
U izveštaju predstavljenom sastanku Udruženja evropskih društava za neurologiju, stručnjaci su utvrdili da su povećavanjem broja dobroćudnih i korisnih bakterija blautija mogli da kod miševa spreče izenadno i nekontrolisano jedenje.
Nova saznanja su "veoma važna jer pokazuju da ovaj tip bakterije zapravo štiti protiv razvijanja zavisnosti kompulzivnog jedenja", kaže Elena Martin Garsija, učesnica studije i asistent profesora na Univerziteta "Pompeu Fabra" u Barseloni.
Creva pričaju za mozgom
 
Tim je proučavao i miševe i ljude kako bi uočio sličnosti u mikrobiomima.
 
Uprkos tome što zavisnost od hrane nije priznata kao validna dijagnoza, nutricionisti znaju da je mnogim ljudima veoma teško da kontrolišu unos ultraprerađene hrane, poput grickalica i slatkiša.
 
Istraživači nisu sigurni na koji način bakterija štiti od razvoja kompulzivnog jedenja, ali imaju neke teorije.
 
"Spekulišemo da creva pričaju sa mozgom i utiču na funkciju neki delova mozga, poput orbitofrontalnog korteksa koji je zadužen za samokontrolu", ističe Martin-Garsija.
  • Dijeta

    29.06.2024 11:13
    Sigurno ih onda imam..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje