Lekari u SAD-u presadili bubreg budnom pacijentu

Hirurzi bolnice "Northwestern Medicine" u Ilinoisu izveli su prvu transplantaciju bubrega u SAD-u dok je pacijent u budnom stanju.
Lekari u SAD-u presadili bubreg budnom pacijentu
Foto: Pixabay
Džon Nikolas (28) iz Čikaga tokom operacije je mogao da gleda kako mu hirurzi uklanjaju stari i stavljaju novi bubreg.
 
Lekari su umesto opšte anestezije, koja je standardna za takvu operaciju, pacijentu dali spinalnu anesteziju, sličnu onoj koja se koristi kod carskog reza. Transplantacija je trajala manje od dva sata, piše "New Scientist". 
Nikolas je za vreme operacije bio budan i potpuno svestan toga šta se oko njega događa, a da pritom nije osećao nikakav bol. Za vreme zahvata je razgovarao s hirurzima o detaljima operacije.  
 
Otpušten je iz bolnice sledećeg dana. 
Inače, pacijenti nakon presađivanja bubrega u bolnici ostaju dva do tri dana. Ovakva opcija je pogotovo pogodna u složenijim slučajevima kada pacijent, zbog medicinskih razloga, ne može da primi opštu anesteziju. Prednost spinalne anestezije je i kraći postupak i brži oporavak.  
 
"Ovo je bilo prilično kul iskustvo. Znao sam šta se događa i bio svega svestan. U jednom trenutku tokom operacije sam pitao kada će proraditi spinalna anestezija. A oni su već krenuli s operacijom. Dali su mi blagi sedativ, čisto da se smirim, ali sam sve vreme bio svestan šta rade. Pogotovo kad su me oslovili i pričali o fazama zahvata", ispričao je Nikolas. 
 
Razlika između opšte i spinalne anestezije
 
Opšta anestezija je postepeno smanjivanje funkcija središnjeg nervnog sistema koje uzrokuje najpre gubitak svesti, zatim neosetljivost na bol, gubitak sećanja na operaciju i na kraju mišićnu relaksaciju. Opšta anestezija se postiže davanjem jednog ili, puno češće, istovremenim davanjem različitih anestetika, navodi KBC Osijek. 
 
Tokom spinalne anestezije se anestetik daje u tečnost koja okružuje kičmenu moždinu. Ova vrsta anestezije se može primeniti na gotovo sve zahvate na nogama, kukovima, karlici, donjem delu stomaka (uključujući i carski rez). 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje