Studija: Depresija može doprineti gubitku pamćenja i obrnuto

Depresija može doprineti gubitku pamćenja i obrnuto, tvrde istraživači koji su proučavali oko 8.200 Britanaca tokom dve decenije.
Studija: Depresija može doprineti gubitku pamćenja i obrnuto
Foto: Pixabay
Tim je otkrio da je "linearna promena simptoma depresije" doprinela ubrzanom gubitku pamćenja u posmatranoj grupi, koju su činili ljudi od 50 i više godina starosti, prosečne starosti 64 godine.
Učesnici su ispitivani svake druge godine između 2002. i 2019, koristeći merenja kao što su testovi pamćenja, kao i format za procenu simptoma depresije koji je osigurao Centar za epidemiološke studije.
Ali ne utiče samo depresija na pamćenje, čini se da je i obrnuto, naveli su istraživači u radu koji je objavila Američko lekarsko udruženje.
 
"Brža promena u pamćenju takođe je recipročno povezana s bržom promenom simptoma depresije tokom vremena", prema britansko-američkom timu naučnika i lekara sa University College London, University of Rochester Medical Center i Brighton and Sussex Medical School.
 
"Psihološko raspoloženje i performanse pamćenja temeljno su povezani", objasnili su istraživači, ističući da, iako je kognitivna disfunkcija prethodno bila povezana s depresijom, "smer ove povezanosti" nije bio jasan.
  • Dr

    01.07.2024 08:52
    Dr
    Svaki covek se Radja sa depresijom,neko nauci ziveti sa njim vecina ne.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje