Kako do zdravijih creva: U današnjoj ishrani svega ima samo onog što nam treba nema

Mi u našim crevima imamo i dobre i loše bakterije i kada se naruši ta ravnoteža dolazi do problema.
Kako do zdravijih creva: U današnjoj ishrani svega ima samo onog što nam treba nema
Foto: Pixabay
O tome šta su uzroci nastanka sindroma propustljivih creva, šta on može da izazove i na koji način možemo poboljšati zdravlje creva, razgovarali smo sa doktorkom Brankom Birovljev Konstantinović, specijalistom higijene ishrane.
 
Šta je sindrom propustljivih creva?
 
To je takvo stanje gde sluzokoža tankog creva propušta bakterije, delove nesvarene hrane, kao što je na primer gluten, zatim i delovi oštećenog zida creva dospevaju u krv, kao i neki toksini. Možemo napraviti analogiju sa ribarskom mrežom koja nije dobro zakrpljena i ima jednu veliku rupu. Tada se male ribe neće upecati, a to bi u ovom slučaju bile hranljive materije koje kod sindroma propustljivih creva obično ostaju u crevima, a veliki molekuli se guraju da prođu kroz rupe.
 
Smatra se da čak 88 odsto ljudi ima u nekoj slabijoj formi sindrom propustljivih creva, a da trećina ima izražene tegobe.
Šta su uzroci nastanka ovog sindroma?
 
Mi u našim crevima imamo i dobre i loše bakterije i glavni uzrok problema je kada se naruši ta ravnoteža. Zatim ishrana, uopšte savremeni tempo života, kada imamo hranu koja je uglavnom upakovana, sve se sprema na brzinu, "tri u jedan", "dva u jedan", to je hrana puna šećera i transmasti, raznih alergena, tu ima veštačkih boja - svega ima samo onog što nam treba nema, a to su dijetetska vlakna, esencijalne masti, esencijalne aminokiseline... 
 
Zatim, ako neko preterano pije alkohol, kafu - na duži rok i to može da utiče da se poremeti taj odnos dobrih i loših bakterija. Da ne pričam o lekovima kao što su, na primer, brufen ili aspirin koji se često piju protiv bolova. Zatim pesticidi, teški metali... Stres, posebno hronični stres, jer su centralni nervni sistem i creva jako povezani. Svi znamo kad smo neraspoloženi ili u strahu kako to utiče na naša creva - i obratno, kad su nam creva puna mi se bolje osećamo.
 
Takođe utiče i da li je neko rođen prirodnim porođajem ili carskim rezom, jer to utiče na našu crevnu floru. Nije svejedno ni da li je dete bilo dojeno ili nije, jer tada ne dobija te adekvatne bakterije koje se nalaze na koži. Takođe, s godinama se smanjuje raznolikost bakterija u crevima i može doći do prevage onih loših koje manje stvaraju tu zaštitu crevne barijere. 
Kako nastaje sindrom propustljivih creva?
 
Zamislimo da naše crevne ćelije izgledaju kao prsti na ruci. Ako te prste čvrsto skupimo, između njih malo toga može da prođe, možda nekoliko kapi vode - to su hranljive materije. Međutim, ako su ti prsti razmaknuti, može svašta da prođe. Što imamo više dobrih bakterija, imamo jaču tu crevnu barijeru. Ako je ona oslabila, delovi oštećenih ćelija, delovi bakterija, njihovi toksini prolaze u krv i naš organizam ih prepozna kao strano telo, što dovodi do raznih problema. 
 
Šta on može da izazove, koji su simptomi?
 
Prvo su zahvaćeni najbliži organi, organi za varenje. Može da se javi gorušica, umor, noćno znojenje, nelagodnost, bol u stomaku, osećaj nadutosti, proliv ili zatvor. Može izazvati i promene na koži - akne, ekcem. Pošto se u crevima nalazi 80 odsto imuniteta, dolazi do narušavanja imunog sistema i može doći do autoimunih bolesti. Takođe, mogu se javiti hronični umor, bolovi u mišićima, glavobolja, gubitak memorije, anksioznost, poremećaj pažnje kod dece...
 
Na koji način možemo pomoći svojim dobrim bakterijama i poboljšati zdravlje creva?
 
Dobra stvar je da sindrom propustljivih creva zaista može da se izleči. Kad bi samo primenjivali neke stvari koje su naši stari upražnjavali, a to je da se jedu pihtije i jednom nedeljno supa, bujon u kojem se kuvaju kosti, mi bismo imali zdrava creva. Pogotovo ako bismo izbacili procesuiranu hranu, kupovnu, upakovanu - ono što je dobra hrana nema etiketu. 
 
Povećati unos dijetnih vlakana, povrća, voća. Jako su dobri bademi, lešnici, čia seme, laneno seme, pečurke. Isto tako, što su opet znali naši stari, jako je dobra fermentisana hrana - kiseli kupus, turšija, zatim jogurt, kefir... Jako je bitna riba koju treba bar dva puta nedeljno jesti i to sitna riba, koristiti ekstra devičansko maslinovo ulje za prelive, ne piti puno alkohola, kafe, izbaciti jake začine, šećer, veštačke zaslađivače, suhomesnate proizvode, raznu konzervisanu hranu, margarin. 
 
Vrlo bitno je da se hrana dobro žvaće, ne jesti na brzinu i u hodu, kao i da pijemo dovoljno vode.
 
Promena životnog stila je takođe važna. Bitno je regulisati spavanje, baviti se fizičkom aktivnošću - vežbe, plivanje, šetnja, ali ne intenzivni treninzi...
 
Dodaci ishrani
 
Probiotici su već dokazani jer podstiču stvaranje dobrih bakterija. Tu još više mogu da pomognu prebiotici - dijetna vlakna koja stimulišu rast tih dobrih bakterija.
 
Calivita ima najsavremenije generacije takozvanih simbiotika, koji utiču ne samo na broj kolonija bakterija i njihovu raznolikost, već i na stvaranje masnih kiselina koje poboljšavaju integritet creva. 
 
Jedan od novijih je Pure inulin koji je prebiotik. To je čist preparat dijetetskih vlakana dobijen iz cikorije. On ne podiže nivo insulina i može se koristiti kao zaslađivač. Jako se dobro pokazao i kod male dece.
 
 
U preparatu AC-zymes plus imamo taj pure inulin koji je dodat probiotiku. Ovaj preparat je probiotik sa prebiotikom što još više povećava raznovrsnost. Ima šest vrsta bakterijskih kultura i to najviše kolonija koje najčešće nedostaju i ukoliko su one oštećene crevna barijera je slaba. Takođe sadrži inulin.
 
Creva i mozak su jako povezani i ukoliko smo nervozni i pod stresom možemo imati ovaj sindrom. Znači, moramo se osloboditi stresa.
 
Calivita ima preparat Stress management B complex, zatim magnezijum sa cinkom i vitaminom B6 i Rhodiolin. Rhodiolin dovodi hormone u ravnotežu, a sadrži i cink koji je dobar za sve probleme na koži i sluzokoži. 
 
Ako se otkrije disbioza - prevaga gljivica, loših bakterija, može se preporučiti Paraprotex sa 10 lekovitih biljaka. Postoji i u tečnom obliku, to je Gravital juice.
 
Može se prvo uraditi detoksikacija organizma. Može se uraditi sa tečnim hlorofilom (Liquid chlorophyll), koji se takođe preporučuje kod gastritisa, smanjene kiselosti u želucu, kod heliko bakterije.
 
 
Glam up je kompleksan preparat, mene on podseća na bujon od supe, sadrži kolagen, hijaluronsku kiselinu koja ima veliku ulogu za integritet svih sluzokoža, zatim vitamin E, alfa-lipoičnu kiselinu koja je snažan antioksidant, beta karoten koji je dobar za zdravlje kože i sluzokože. 
 
Informacije o svim proizvodima Calivite možete pronaći OVDE, a savete lekara možete dobiti u njihovom savetovalištu koje radi svakog radnog dana od 16 do 18 časova.
 
Celu emisiju "Medikus" Radija 021 možete poslušati i na ovom mestu:
 

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje