Kako do zdravijih creva: U današnjoj ishrani svega ima samo onog što nam treba nema
Mi u našim crevima imamo i dobre i loše bakterije i kada se naruši ta ravnoteža dolazi do problema.
Foto: Pixabay
O tome šta su uzroci nastanka sindroma propustljivih creva, šta on može da izazove i na koji način možemo poboljšati zdravlje creva, razgovarali smo sa doktorkom Brankom Birovljev Konstantinović, specijalistom higijene ishrane.
Šta je sindrom propustljivih creva?
To je takvo stanje gde sluzokoža tankog creva propušta bakterije, delove nesvarene hrane, kao što je na primer gluten, zatim i delovi oštećenog zida creva dospevaju u krv, kao i neki toksini. Možemo napraviti analogiju sa ribarskom mrežom koja nije dobro zakrpljena i ima jednu veliku rupu. Tada se male ribe neće upecati, a to bi u ovom slučaju bile hranljive materije koje kod sindroma propustljivih creva obično ostaju u crevima, a veliki molekuli se guraju da prođu kroz rupe.
Smatra se da čak 88 odsto ljudi ima u nekoj slabijoj formi sindrom propustljivih creva, a da trećina ima izražene tegobe.
Šta su uzroci nastanka ovog sindroma?
Mi u našim crevima imamo i dobre i loše bakterije i glavni uzrok problema je kada se naruši ta ravnoteža. Zatim ishrana, uopšte savremeni tempo života, kada imamo hranu koja je uglavnom upakovana, sve se sprema na brzinu, "tri u jedan", "dva u jedan", to je hrana puna šećera i transmasti, raznih alergena, tu ima veštačkih boja - svega ima samo onog što nam treba nema, a to su dijetetska vlakna, esencijalne masti, esencijalne aminokiseline...
Zatim, ako neko preterano pije alkohol, kafu - na duži rok i to može da utiče da se poremeti taj odnos dobrih i loših bakterija. Da ne pričam o lekovima kao što su, na primer, brufen ili aspirin koji se često piju protiv bolova. Zatim pesticidi, teški metali... Stres, posebno hronični stres, jer su centralni nervni sistem i creva jako povezani. Svi znamo kad smo neraspoloženi ili u strahu kako to utiče na naša creva - i obratno, kad su nam creva puna mi se bolje osećamo.
Takođe utiče i da li je neko rođen prirodnim porođajem ili carskim rezom, jer to utiče na našu crevnu floru. Nije svejedno ni da li je dete bilo dojeno ili nije, jer tada ne dobija te adekvatne bakterije koje se nalaze na koži. Takođe, s godinama se smanjuje raznolikost bakterija u crevima i može doći do prevage onih loših koje manje stvaraju tu zaštitu crevne barijere.
Kako nastaje sindrom propustljivih creva?
Zamislimo da naše crevne ćelije izgledaju kao prsti na ruci. Ako te prste čvrsto skupimo, između njih malo toga može da prođe, možda nekoliko kapi vode - to su hranljive materije. Međutim, ako su ti prsti razmaknuti, može svašta da prođe. Što imamo više dobrih bakterija, imamo jaču tu crevnu barijeru. Ako je ona oslabila, delovi oštećenih ćelija, delovi bakterija, njihovi toksini prolaze u krv i naš organizam ih prepozna kao strano telo, što dovodi do raznih problema.
Šta on može da izazove, koji su simptomi?
Prvo su zahvaćeni najbliži organi, organi za varenje. Može da se javi gorušica, umor, noćno znojenje, nelagodnost, bol u stomaku, osećaj nadutosti, proliv ili zatvor. Može izazvati i promene na koži - akne, ekcem. Pošto se u crevima nalazi 80 odsto imuniteta, dolazi do narušavanja imunog sistema i može doći do autoimunih bolesti. Takođe, mogu se javiti hronični umor, bolovi u mišićima, glavobolja, gubitak memorije, anksioznost, poremećaj pažnje kod dece...
Na koji način možemo pomoći svojim dobrim bakterijama i poboljšati zdravlje creva?
Dobra stvar je da sindrom propustljivih creva zaista može da se izleči. Kad bi samo primenjivali neke stvari koje su naši stari upražnjavali, a to je da se jedu pihtije i jednom nedeljno supa, bujon u kojem se kuvaju kosti, mi bismo imali zdrava creva. Pogotovo ako bismo izbacili procesuiranu hranu, kupovnu, upakovanu - ono što je dobra hrana nema etiketu.
Povećati unos dijetnih vlakana, povrća, voća. Jako su dobri bademi, lešnici, čia seme, laneno seme, pečurke. Isto tako, što su opet znali naši stari, jako je dobra fermentisana hrana - kiseli kupus, turšija, zatim jogurt, kefir... Jako je bitna riba koju treba bar dva puta nedeljno jesti i to sitna riba, koristiti ekstra devičansko maslinovo ulje za prelive, ne piti puno alkohola, kafe, izbaciti jake začine, šećer, veštačke zaslađivače, suhomesnate proizvode, raznu konzervisanu hranu, margarin.
Vrlo bitno je da se hrana dobro žvaće, ne jesti na brzinu i u hodu, kao i da pijemo dovoljno vode.
Promena životnog stila je takođe važna. Bitno je regulisati spavanje, baviti se fizičkom aktivnošću - vežbe, plivanje, šetnja, ali ne intenzivni treninzi...
Dodaci ishrani
Probiotici su već dokazani jer podstiču stvaranje dobrih bakterija. Tu još više mogu da pomognu prebiotici - dijetna vlakna koja stimulišu rast tih dobrih bakterija.
Calivita ima najsavremenije generacije takozvanih simbiotika, koji utiču ne samo na broj kolonija bakterija i njihovu raznolikost, već i na stvaranje masnih kiselina koje poboljšavaju integritet creva.
Jedan od novijih je Pure inulin koji je prebiotik. To je čist preparat dijetetskih vlakana dobijen iz cikorije. On ne podiže nivo insulina i može se koristiti kao zaslađivač. Jako se dobro pokazao i kod male dece.
U preparatu AC-zymes plus imamo taj pure inulin koji je dodat probiotiku. Ovaj preparat je probiotik sa prebiotikom što još više povećava raznovrsnost. Ima šest vrsta bakterijskih kultura i to najviše kolonija koje najčešće nedostaju i ukoliko su one oštećene crevna barijera je slaba. Takođe sadrži inulin.
Creva i mozak su jako povezani i ukoliko smo nervozni i pod stresom možemo imati ovaj sindrom. Znači, moramo se osloboditi stresa.
Calivita ima preparat Stress management B complex, zatim magnezijum sa cinkom i vitaminom B6 i Rhodiolin. Rhodiolin dovodi hormone u ravnotežu, a sadrži i cink koji je dobar za sve probleme na koži i sluzokoži.
Ako se otkrije disbioza - prevaga gljivica, loših bakterija, može se preporučiti Paraprotex sa 10 lekovitih biljaka. Postoji i u tečnom obliku, to je Gravital juice.
Može se prvo uraditi detoksikacija organizma. Može se uraditi sa tečnim hlorofilom (Liquid chlorophyll), koji se takođe preporučuje kod gastritisa, smanjene kiselosti u želucu, kod heliko bakterije.
Glam up je kompleksan preparat, mene on podseća na bujon od supe, sadrži kolagen, hijaluronsku kiselinu koja ima veliku ulogu za integritet svih sluzokoža, zatim vitamin E, alfa-lipoičnu kiselinu koja je snažan antioksidant, beta karoten koji je dobar za zdravlje kože i sluzokože.
Informacije o svim proizvodima Calivite možete pronaći OVDE, a savete lekara možete dobiti u njihovom savetovalištu koje radi svakog radnog dana od 16 do 18 časova.
Celu emisiju "Medikus" Radija 021 možete poslušati i na ovom mestu:
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje
Testiranje, identifikacija i potvrda: Tri neophodna koraka za bolje lečenje alergija
22.11.2024.•
0
Testovi za ispitivanje alergija su moćno oruđe alergologa za otkrivanje alergena koji narušavaju zdravlje i kvalitet života građana ali i za postavljanje tačne dijagnoze sa ciljem što boljeg lečenja.
Doktor objašnjava: Zašto svaka vakcina protiv gripa ne deluje isto kod svih?
20.11.2024.•
0
Neke vakcine imaju slabiju efikasnost kod pojedinih osoba u odnosu na druge.
Kako znati da su nam bubrezi, jetra i pankreas zdravi i na šta ukazuje povišen bilirubin u krvi
19.11.2024.•
0
Biohemijske laboratorijske analize pokazuju opšte zdravstveno stanje jetre, pankreasa i bubrega a što je bolja dijagnostika, to su i naši vitalni organi zdraviji, kaže za 021.rs dr Ivana Isakov.
Virus koji izaziva dečiju paralizu otkriven u kanalizaciji u Poljskoj
19.11.2024.•
1
Poljske zdravstvene vlasti pozvale su na vakcinaciju dece protiv dečije paralize nakon što je virus otkriven u kanalizaciji Varšave tokom redovnih testova ovog meseca.
Evropska unija da hitno deluje zbog prekomerne upotrebe antibiotika
18.11.2024.•
3
Evropska unija treba da preduzme hitne i odlučne mere u borbi protiv otpornosti na antimikrobna sredstva, ocenio je danas Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).
Ovo su namirnice koje usporavaju metabolizam
17.11.2024.•
1
Metabolizam je jako bitan za gubljenje kilograma i kompletno zdravlje, a na njega utiču faktori poput genetike i dobi. Osim toga, jako je bitna i pravilna ishrana.
Istraživanje pokazalo: Za petinu slučajeva denga groznice krive - klimatske promene
17.11.2024.•
0
Klimatske promene su izazvale gotovo petinu slučajeva groznice denge što i dalje raste.
Britanci će brašnu dodavati folnu kiselinu kako bi bilo manje urođenih mana
17.11.2024.•
1
Folna kiselina dodavaće se pšeničnom brašnu od necelog zrna u Ujedinjenom Kraljevstvu kako bi se sprečile urođene mane, piše BBC.
Istraživači: Ljubitelji piva više jedu i puše, a manje vežbaju
17.11.2024.•
1
Novo istraživanje sugeriše da ljubitelji piva imaju lošije prehrambene navike, više puše i manje se bave fizičkom aktivnošću od ljubitelja vina i žestokih pića.
Sedenje u toaletu duže od 10 minuta opasno po zdravlje
17.11.2024.•
0
Poznato je da mnogi imaju naviku da u toaletu čitaju novine ili nose telefon. Zato se trominutni odlazak u toalet lako pretvori u 15 minuta čitanja, skrolovanja i objavljivanja.
Koliko dugo možete da stojite na jednoj nozi: Flamingo test kao indikator opšteg zdravlja
17.11.2024.•
0
Ko može dugo da stoji na jednoj nozi, živi duže. Takozvani flamingo test važi kao dobar instrument za proces starenja.
Zašto su važni pregledi urina
14.11.2024.•
1
Rezultati osnovnog pregleda urina pokazuju stanje naših bubrega, njegovih izvodnih kanala i mokraćne bešike, a ti rezultati važni su za sve, naročito za trudnice i hronične bolesnike.
Koliko trbušnjaka možete da uradite: Postoji određen broj u zavisnosti od godina i pola
14.11.2024.•
0
Instruktori fitnesa smatraju da su trbušnjaci najjednostavniji i najbolji test koji može da otkrije koliki je stepen fizičke kondicije i izdržljivosti ljudi bez obzira na pol i starosnu dob.
Dr Sandra Jovanović: Šta treba da znate o dijabetesu i dijabetesnoj retinopatiji
14.11.2024.•
0
Širom sveta danas, 14. novembra, obeležava se Dan borbe protiv dijabetesa i njegovih komplikacija.
Od bolesti pluća tokom prošle godine u Srbiji umrlo više od 5.700 građana
12.11.2024.•
2
U Srbiji je tokom prošle godine od bolesti pluća umrlo više od 5.700 osoba, a tokom sezone respiratornih infekcija je na bolničko lečenje zbog upale pluća primljeno više od 15.000 pacijenata.
Zašto su važne redovne laboratorijske analize i koliko često ih treba raditi
12.11.2024.•
3
Laboratorijske analize važne su za rano otkrivanje bolesti, donošenje pravovremenih medicinskih odluka i za unapređenje zdravstvene zaštite građana.
Žene u istočnim delovima sveta ulaze u menopauzu ranije nego one na Zapadu: Evo zašto
12.11.2024.•
0
Žene u istočnim delovima sveta u proseku ulaze u menopauzu ranije nego one na Zapadu.
Antivakser u Britaniji osuđen na pet godina zatvora
11.11.2024.•
4
Protivnik vakcina, koji je na društvenim mrežama pozivao na nasilje nad naučnicima, političarima i zvaničnicima javnog zdravlja tokom pandemije kovida, osuđen je u Britaniji na pet godina zatvora.
U Kanadi zabeležen prvi slučaj infekcije ptičjeg gripa kod čoveka
10.11.2024.•
0
Kanadska provincija Britanska Kolumbija saopštila je da je na njenoj teritoriji otkriven prvi slučaj infekcije virusom ptičjeg gripa H5 kod ljudi.
Najmanje 10 ljudi umrlo, a još 100 završilo u bolnici zbog lažnog Ozempika
10.11.2024.•
0
Najmanje 10 Amerikanaca je umrlo, a 100 je hospitalizovano nakon uzimanja apotekarskih imitacija leka za dijabetes Ozempik, koji se takođe često koristi za mršavljenje.
Švajcarska bolnica pacijente u delirijumu (eksperimentalno) leči pivom
10.11.2024.•
4
Univerzitetska bolnica u Bazelu u okviru kliničke studije propisuje pacijentima na intenzivnoj nezi pivo za lečenje efekata delirijuma.