Kako do zdravijih creva: U današnjoj ishrani svega ima samo onog što nam treba nema
Mi u našim crevima imamo i dobre i loše bakterije i kada se naruši ta ravnoteža dolazi do problema.
Foto: Pixabay
O tome šta su uzroci nastanka sindroma propustljivih creva, šta on može da izazove i na koji način možemo poboljšati zdravlje creva, razgovarali smo sa doktorkom Brankom Birovljev Konstantinović, specijalistom higijene ishrane.
Šta je sindrom propustljivih creva?
To je takvo stanje gde sluzokoža tankog creva propušta bakterije, delove nesvarene hrane, kao što je na primer gluten, zatim i delovi oštećenog zida creva dospevaju u krv, kao i neki toksini. Možemo napraviti analogiju sa ribarskom mrežom koja nije dobro zakrpljena i ima jednu veliku rupu. Tada se male ribe neće upecati, a to bi u ovom slučaju bile hranljive materije koje kod sindroma propustljivih creva obično ostaju u crevima, a veliki molekuli se guraju da prođu kroz rupe.
Smatra se da čak 88 odsto ljudi ima u nekoj slabijoj formi sindrom propustljivih creva, a da trećina ima izražene tegobe.
Šta su uzroci nastanka ovog sindroma?
Mi u našim crevima imamo i dobre i loše bakterije i glavni uzrok problema je kada se naruši ta ravnoteža. Zatim ishrana, uopšte savremeni tempo života, kada imamo hranu koja je uglavnom upakovana, sve se sprema na brzinu, "tri u jedan", "dva u jedan", to je hrana puna šećera i transmasti, raznih alergena, tu ima veštačkih boja - svega ima samo onog što nam treba nema, a to su dijetetska vlakna, esencijalne masti, esencijalne aminokiseline...
Zatim, ako neko preterano pije alkohol, kafu - na duži rok i to može da utiče da se poremeti taj odnos dobrih i loših bakterija. Da ne pričam o lekovima kao što su, na primer, brufen ili aspirin koji se često piju protiv bolova. Zatim pesticidi, teški metali... Stres, posebno hronični stres, jer su centralni nervni sistem i creva jako povezani. Svi znamo kad smo neraspoloženi ili u strahu kako to utiče na naša creva - i obratno, kad su nam creva puna mi se bolje osećamo.
Takođe utiče i da li je neko rođen prirodnim porođajem ili carskim rezom, jer to utiče na našu crevnu floru. Nije svejedno ni da li je dete bilo dojeno ili nije, jer tada ne dobija te adekvatne bakterije koje se nalaze na koži. Takođe, s godinama se smanjuje raznolikost bakterija u crevima i može doći do prevage onih loših koje manje stvaraju tu zaštitu crevne barijere.
Kako nastaje sindrom propustljivih creva?
Zamislimo da naše crevne ćelije izgledaju kao prsti na ruci. Ako te prste čvrsto skupimo, između njih malo toga može da prođe, možda nekoliko kapi vode - to su hranljive materije. Međutim, ako su ti prsti razmaknuti, može svašta da prođe. Što imamo više dobrih bakterija, imamo jaču tu crevnu barijeru. Ako je ona oslabila, delovi oštećenih ćelija, delovi bakterija, njihovi toksini prolaze u krv i naš organizam ih prepozna kao strano telo, što dovodi do raznih problema.
Šta on može da izazove, koji su simptomi?
Prvo su zahvaćeni najbliži organi, organi za varenje. Može da se javi gorušica, umor, noćno znojenje, nelagodnost, bol u stomaku, osećaj nadutosti, proliv ili zatvor. Može izazvati i promene na koži - akne, ekcem. Pošto se u crevima nalazi 80 odsto imuniteta, dolazi do narušavanja imunog sistema i može doći do autoimunih bolesti. Takođe, mogu se javiti hronični umor, bolovi u mišićima, glavobolja, gubitak memorije, anksioznost, poremećaj pažnje kod dece...
Na koji način možemo pomoći svojim dobrim bakterijama i poboljšati zdravlje creva?
Dobra stvar je da sindrom propustljivih creva zaista može da se izleči. Kad bi samo primenjivali neke stvari koje su naši stari upražnjavali, a to je da se jedu pihtije i jednom nedeljno supa, bujon u kojem se kuvaju kosti, mi bismo imali zdrava creva. Pogotovo ako bismo izbacili procesuiranu hranu, kupovnu, upakovanu - ono što je dobra hrana nema etiketu.
Povećati unos dijetnih vlakana, povrća, voća. Jako su dobri bademi, lešnici, čia seme, laneno seme, pečurke. Isto tako, što su opet znali naši stari, jako je dobra fermentisana hrana - kiseli kupus, turšija, zatim jogurt, kefir... Jako je bitna riba koju treba bar dva puta nedeljno jesti i to sitna riba, koristiti ekstra devičansko maslinovo ulje za prelive, ne piti puno alkohola, kafe, izbaciti jake začine, šećer, veštačke zaslađivače, suhomesnate proizvode, raznu konzervisanu hranu, margarin.
Vrlo bitno je da se hrana dobro žvaće, ne jesti na brzinu i u hodu, kao i da pijemo dovoljno vode.
Promena životnog stila je takođe važna. Bitno je regulisati spavanje, baviti se fizičkom aktivnošću - vežbe, plivanje, šetnja, ali ne intenzivni treninzi...
Dodaci ishrani
Probiotici su već dokazani jer podstiču stvaranje dobrih bakterija. Tu još više mogu da pomognu prebiotici - dijetna vlakna koja stimulišu rast tih dobrih bakterija.
Calivita ima najsavremenije generacije takozvanih simbiotika, koji utiču ne samo na broj kolonija bakterija i njihovu raznolikost, već i na stvaranje masnih kiselina koje poboljšavaju integritet creva.
Jedan od novijih je Pure inulin koji je prebiotik. To je čist preparat dijetetskih vlakana dobijen iz cikorije. On ne podiže nivo insulina i može se koristiti kao zaslađivač. Jako se dobro pokazao i kod male dece.
U preparatu AC-zymes plus imamo taj pure inulin koji je dodat probiotiku. Ovaj preparat je probiotik sa prebiotikom što još više povećava raznovrsnost. Ima šest vrsta bakterijskih kultura i to najviše kolonija koje najčešće nedostaju i ukoliko su one oštećene crevna barijera je slaba. Takođe sadrži inulin.
Creva i mozak su jako povezani i ukoliko smo nervozni i pod stresom možemo imati ovaj sindrom. Znači, moramo se osloboditi stresa.
Calivita ima preparat Stress management B complex, zatim magnezijum sa cinkom i vitaminom B6 i Rhodiolin. Rhodiolin dovodi hormone u ravnotežu, a sadrži i cink koji je dobar za sve probleme na koži i sluzokoži.
Ako se otkrije disbioza - prevaga gljivica, loših bakterija, može se preporučiti Paraprotex sa 10 lekovitih biljaka. Postoji i u tečnom obliku, to je Gravital juice.
Može se prvo uraditi detoksikacija organizma. Može se uraditi sa tečnim hlorofilom (Liquid chlorophyll), koji se takođe preporučuje kod gastritisa, smanjene kiselosti u želucu, kod heliko bakterije.
Glam up je kompleksan preparat, mene on podseća na bujon od supe, sadrži kolagen, hijaluronsku kiselinu koja ima veliku ulogu za integritet svih sluzokoža, zatim vitamin E, alfa-lipoičnu kiselinu koja je snažan antioksidant, beta karoten koji je dobar za zdravlje kože i sluzokože.
Informacije o svim proizvodima Calivite možete pronaći OVDE, a savete lekara možete dobiti u njihovom savetovalištu koje radi svakog radnog dana od 16 do 18 časova.
Celu emisiju "Medikus" Radija 021 možete poslušati i na ovom mestu:
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje
Medicinska sestra u Ugandi umrla od ebole, prvi smrtni slučaj od 2022.
30.01.2025.•
0
Jedna medicinska sestra u glavnom gradu Ugande, Kampali, umrla je od ebole, što je prvi zabeležen smrtni slučaj od poslednje epidemije te bolesti 2022. godine.
Naučnici istražili kako doskočiti naletima umora na poslu: Kratke pauze i podrška šefova
28.01.2025.•
3
Nova studija ukazala je na dva efikasna načina da se spreči umor koji ponekad osećamo dok smo na radnom mestu.
VIDEO: Menstrualno siromaštvo u Srbiji
27.01.2025.•
4
Poslednje dve godine ženske organizacije pokrenule su priču o ukidanju ili smanjenju poreza na menstrualne proizvode, čime su doprinele i skidanje tabua sa ove teme.
Kako jod pomaže u sezoni gripa
27.01.2025.•
0
Počinje sezona gripa i prehlada. Ima li razloga za zabrinutost? Kako spremno dočekati sezonu virusa?
U očima se mogu videti rani znaci upozorenja na različite bolesti
26.01.2025.•
0
Vaše oči mogu poslužiti kao rani znakovi upozorenja za različita stanja, zbog čega su redovni pregledi očiju bitan deo vaše celokupne zdravstvene rutine.
Amerikanka kojoj je presađen genetski modifikovan bubreg svinje živa posle rekordna dva meseca
26.01.2025.•
2
Jedna amerikanka je postala osoba koja je najduže preživela nakon što joj je presađen bubreg svinje - danas je tačno 62. dan kako ta žena bez problema funkcioniše sa presađenim organom u njenom telu.
Deset signala koje nam telo šalje kada smo pod prevelikim stresom
26.01.2025.•
0
Stres je prirodni deo života, ali kada se nakupi previše, telo počinje da nam šalje suptilne i ponekad zbunjujuće signale da je vreme za promenu.
Dve osobe preminule, više od 100 povređeno zbog greške na aparatu za praćenje srčanih tegoba
26.01.2025.•
0
Dve osobe su preminule, a više od 100 ljudi je povređeno u SAD zbog problema sa uređajem kompanije "Filips" za praćenje srčanih tegoba.
Ispijanje kafe povezano sa rizikom od demencije
26.01.2025.•
0
Ljudi koji redovno piju kafu imaju manji rizik od razvoja demencije, pokazalo je novo istraživanje. Ali postoji "kvaka" - povezanost važi samo za određene vrste kafe.
Ženi posle 20 godina izvađena lego kockica iz uha
26.01.2025.•
0
Ženi u Rusiji izvađena je lego kockica iz uha posle 20 godina, saopštio je ministar zdravlja regiona Prokopjevsk Kemerovsk Dmitrij Beglov.
SZO: SAD su doprinele, ali i imale koristi od članstva
22.01.2025.•
1
Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da žali zbog najave SAD da će se povući iz tog tela.
Otkriven novi gen koji izaziva Alchajmerovu bolest
21.01.2025.•
0
Naučnici iz Torina su otkrili novi gen koji izaziva Alchajmerovu bolest, pokazuje najnovija studija.
Važnost joda za zdravlje
20.01.2025.•
0
Jod je esencijalan mineral koji igra važnu ulogu u zdravlju, a njegov nedostatak može da izazove zdravstvene probleme.
Trećina radnika "generacije Z" zbog stresa bila na bolovanju
19.01.2025.•
7
Prošle godine, 35 odsto mladih od 18 do 24 godine uzelo je bolovanje da bi se izborilo sa pritiskom ili anksioznošću, pokazalo je istraživanje u Engleskoj.
Otkriveno na stotine novih genetskih faktora rizika za depresiju
19.01.2025.•
0
Istraživanje koje je objavio naučni časopis "Cell" otkrilo je 300 genetskih faktora rizika za razvoj depresije.
U kakvoj su vezi noćna apneja i sir?
19.01.2025.•
0
Nedavno istraživanje otkrilo je da konzumacija sira može smanjiti verovatnoću razvoja apneje u snu, ozbiljnog zdravstvenog stanja koje ometa disanje tokom spavanja.
Naučnici objavili popis hrane koju doručkujemo, a koja povećava rizik od raka
19.01.2025.•
4
Doručak se često naziva najvažnijim obrokom u danu, a ono što odaberemo da pojedemo ujutro može imati ozbiljne posledice po naše zdravlje.
Doktori mogu da predvide moždani udar preko očiju: Otkriveno 29 zdravstvenih indikatora
18.01.2025.•
1
Dok neki smatraju da su oči ogledalo duše, doktori već neko vreme znaju da oči mogu pružiti uvid i u opšte zdravlje osobe.
Više od 7.600 slučajeva prehlade i gripa za šest dana
18.01.2025.•
3
U Srbiji je od 6. do 12. januara zabeleženo 7.618 slučajeva oboljenja sličnih gripu.
Nadutost, manjak energije i pad raspoloženja: Krivi su ugljeni hidrati
17.01.2025.•
0
Ovo je pet signala koji nam govore da unosimo previše ugljenih hidrata u organizam.
Predložili: Nikotin u cigaretama smanjiti na nivo koji ne izaziva zavisnost
16.01.2025.•
6
Američka uprava za hranu i lekove (FDA) predložila je da količine nikotina u cigaretama budu ograničene na nivoe koji ne izazivaju zavisnost.