Australija uvela najstroži zakon za e-cigarete: Kupovina "vejpa" moguća samo uz recept u apotekama

Australijski parlament ograničio je prodaju "vejpa" sa nikotinom na apoteke, čime je ova zemlja uvela jedan od najstrožih zakona u vezi sa uslovima prodaje pomenutih elektronskih cigareta.
Australija uvela najstroži zakon za e-cigarete: Kupovina "vejpa" moguća samo uz recept u apotekama
Foto: Pixabay
Korisnici će od sada morati da pokažu lekarski recept farmaceutu prilikom kupovine "vejpa", preneo je CNN.
 
Zabranom prodaje ovih uređaja u prodavnicama, Australija u pogledu uvođenja zakona u ovoj oblasti prednjači u svetu, navodi vlada u Kanberi.
Australijske vlasti kažu da ovaj potez "predstavlja kraj brendiranja zabavnih ukusa" za koje kažu da su bili "trik da se deca navuku na nikotin".
 
"Parlament je dobio priliku da uradi nešto značajno za zdravlje mladih Australijanaca", rekao je ministar zdravlja Mark Batler, nakon što je parlament te zemlje usvojio zakone.
Međutim, prema političkom dogovoru koji je sklopljen kako bi se osiguralo odobrenje zakona, ta ograničenja biće ublažena u oktobru, kada će samo maloletnicima mlađim od 18 godina biti potreban recept.
 
Odrasli će moći slobodno da kupuju "vejp" u apotekama, ali će te uređaje možda teško da pronađu nakon što su neki vodeći apotekarski lanci naveli da ih neće prodavati.
 
"Farmaceuti su zdravstveni radnici i apoteke ne žele da bez recepta nude ovaj potencijalno štetan proizvod koji izaziva veliku zavisnost", rekao je potpredsednik Apotekarskog saveza Australije Entoni Tason.
  • Švercer

    03.07.2024 07:34
    :trlja ruke:
  • Rale

    02.07.2024 10:03
    @Odvratna zemlja
    Previse nikotina je izgleda udarilo u glavu
  • Ii

    02.07.2024 09:50
    Te cigare treba zabraniti!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje