Skoro četvrtina mladih u Srbiji se suočava sa depresijom i anksioznošću

Skoro četvrtina mladih u Srbiji suočila se sa depresijom i anksioznošću, a polovina se obraća stručnom licu za neki vid psihološke podrške, pokazalo je istraživanje kompanije Galenika.
 Skoro četvrtina mladih u Srbiji se suočava sa depresijom i anksioznošću
Foto: Pixabay
Kao periode intenzivne anksioznosti mladi su naveli situacije kada treba da donesu važne životne odluke, poput upisa na fakultete a kao još jedan od psiholoških problema  iscrpljenost i probleme sa koncentracijom, pogotovo za vreme ispitnih rokova, koje uglavnom rešavaju konzumacijom kafe ili energetskih pića.
Istraživanje je pokazalo da četvrtina mladih smatra da vodi računa o svom zdravlju, dok je skoro duplo više njih navelo da se trudi da svoje navike poboljša.
Većina ispitanika je u prethodnih godinu dana promenila životne navike - u tom smislu ispitanici ističu da se više kreću, da više vode računa o ishrani, da se češće bave sportom ili fizičkom aktivnošću kao i da manje konzumiraju alkohol.
 
Istraživanje o životnim navikama dvadesetogodišnjaka sprovedeno je od januara do februara na uzorku od 600 ispitanika iz čitave Srbije.
  • Iva

    04.07.2024 11:52
    @Nada
    Sve se slažem sa Vama, najviše zato što sam redom prošla kroz sve ovo što ste naveli.
    Ukratko, na ad sam zbog anksioznog poremećaja već drugi put i kako mi se čini tako će se nastaviti još dugo.
  • Sabahudin

    04.07.2024 09:13
    Omerović
    Srbija je najbolja zemlja za život...
  • w/e

    03.07.2024 12:09
    cool
    To je poprilicno dobar rezultat u poredjenju sa ostalim zemljama. Uostalom, siromastvo i beznadje medju tom populacijom je daleko vece od 25%.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje