Nestašice krvi veće tokom leta: Sve grupe jednako važne, apel na građane da pomognu

Samo pet odsto stanovnika Srbije starosti između 18 i 65 godina redovno daje krv, izjavila je danas Mirjana Knežević sa Instituta za transfuziju krvi Srbije.
Nestašice krvi veće tokom leta: Sve grupe jednako važne, apel na građane da pomognu
Foto: 021.rs
Ona je RTS rekla da je svaka krvna grupa važna i pozvala gradove i opštine širom zemlje da se takmiče ko će da prikupi više jedinica krvi.
 
Iako je leto period godine kada se zdravstvene institucije često susreću sa nestašicom krvi, Knežević tvrdi da su rezerve početkom jula relativno stabilne.
"One su u ovom momentu trodnevne, zahvaljujući akcijama koje smo imali prethodne nedelje i vrlo dobrom odazivu dobrovoljnih davalaca, čemu je doprinela i saradnja sa Crvenom zvezdom, u čijoj organizaciji je prikupljeno 435 jedinica krvi", napominje Knežević za RTS.
 
Crveni krst Srbije dve decenije organizije kampanju dobrovoljnog davanja krvi, a ovogodišnja je pod sloganom "Obojimo leto u crvenu boju" i sprovodi se u 40 gradova i opština Srbije, a rezultiraće i titulom "Šampiona solidarnosti".
Nakon mesec dana kampanje, odziv građana doprineo je za 500 jedinica boljem rezultatu u odnosu na 2023. godinu, a trenutno su, u tom kontekstu, Požarevac i Lazarevac najhumaniji grad i opština Srbije.
 
"Sada imamo tri stanovnika na njih stotinu koji dobrovoljno daju krv. Kada bismo ih imali četiri na 100 građana, ne bismo morali da pozivamo i podsećamo ljude, i apelujemo na njih, da daju krv. To bi olakšalo funkcionisanje", naglasila je Knežević.
 
Sagovornica iz Institua za transfuziju krvi Srbije navodi da je svaka krvna grupa važna, zbog čega su svi građani dobri potencijalni davaoci krvi.
 
"Muškarci mogu da daju krv na tri meseca, žene na četiri, a ceo proces od trenutka kada popunite upitnik do samog davanja krvi traje pola sata", podsetila je Knežević.
 
Napomenula je da davanje krvi ima pozitivan efekat i na samog davaoca, jer podstiče koštanu srž da proizvodi nove krvne ćelije, regeneriše organizam, utiče na poboljšanje raspoloženja, smanjuje nivo stresa, podmlađuje organizam.
  • Dejan

    04.07.2024 23:21
    ccccc
    pare za botove,crkvenjake-crnomantijase i ostalu partijsku raznu kradju,preusmeriti ka dobrovoljnim davaocima krvi, 20 din po 1 gramu, ima da se stvori red samo tako ! Umesto onih preplacenih kobri, 3 crvene za glas i ostalo

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje