Kako ishrana utiče na zdravlje u kasnijim godinama

Globalno manje od 10 procenata svih osoba nešto pre ili posle navršenih 70 godina živi bez većih zdravstvenih problema, tvrdi se u istraživanju Škole javnog zdravlja univerziteta na Harvardu.
Kako ishrana utiče na zdravlje u kasnijim godinama
Foto: Pixabay
Studija naglašava da je jedan od najvažnijih uzroka lošeg zdravlja starijih osoba neadekvatna ishrana u srednjim godinama života, što se negativno odražava na kvalitet zdravlja u poznijim godinama.
 
Istraživanje, koje je bazirano na proučavanju 100.000 ispitanika i praćenju njihovog zdravstvenog stanja čitave tri decenije, otkriva da osobe koje su konzumirale puno povrća, voća i posnu hranu u četrdesetim godinama života imaju, u zavisnosti od varijante dijete, od 60 do gotovo 80 procenata veće šanse da budu zdrave i u sedamdesetim godinama, u odnosu na one koji nisu vodili računa o kvalitetu ishrane.
Zdravlje ispitanika praćeno je od 1986. godine, kada je svako od njih imao oko 40 godina, a okončano je 2016. godine, kada je ustanovljeno da je samo njih 9,2 odsto doživelo 70. rođendan.
 
Zdravo starenje, kaže jedna od autora studije Dr. En-Đuli Tasier, posledica je dugogodišnje pravilne ishrane.
Osobe koje su se hranile na taj način u starosti pate od mnogo manje teških bolesti i najčešće su sposobne za dugotrajan i kvalitetan samostalan život.
 
Istraživanje je izdvojilo nekoliko vrsta izuzetno zdrave ishrane, među koiima su hiperinsulinemijska dijeta, kojom se sprečava pojava dijabetisa i smanjuje količina insulina u krvi, zatim takozvana planetarno zdrava dijeta, kao i mediteranski način ishrane.
 
Osobe koje su u srednjim godinama života praktikovale dijetu protiv hipeinsulinemije - ribu, posnu piletinu, integralne žitarice i puno povrća i voća, imaju, pokazuje istraživanje, čak 78 procenata veće izglede za postizanje duboke starosti u dobrom zdravlju.
 
Oni koji su uživali u planetarno zdravoj hrani - namirnice biljnog porekla, koštunjavo voće i mahunarke, kao i osobe koje su konzumirale mediteranski stil dijete, tvrdi se, imaju 68 odsto veće šanse za duboku starost bez bolesti, u odnosu na one koji nisu vodili računa o kvalitetu i načinu ishrane. 
  • Dilka

    07.07.2024 13:10
    @Brana
    ...koje su pesacile u prirodi: radi sakupljanja hrane, lekovitih travica itd . ..... jako "mlogo" njih je uceno prezivljavanju tih godina ....
  • Brana

    07.07.2024 07:48
    Gladovanje I pessaccenje
    Osobě kóje sú gladovale devedesetih na Balkanu i pessacile u prirodi vikendima - to je recept za zdráv i dug život.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Zašto su važni pregledi urina

Rezultati osnovnog pregleda urina pokazuju stanje naših bubrega, njegovih izvodnih kanala i mokraćne bešike, a ti rezultati važni su za sve, naročito za trudnice i hronične bolesnike.