Dve neočekivane greške u kuvanju koje dovode do gojenja

Kuvanje kod kuće može biti dobar način da kontrolišete ono što jedete i održavate zdravu ishranu.
Dve neočekivane greške u kuvanju koje dovode do gojenja
Foto: Pixabay
Međutim, čak i kada imate najbolje namere, određene greške u kuvanju mogu sabotirati vaše napore za mršavljenje i dovesti do neočekivanog gojenja.
 
Od upotrebe previše ulja do precenjivanja veličine porcija, ove uobičajene greške mogu dodati skrivene kalorije i nezdrave masti vašim obrocima.
 
Liz Ričards, registrovana nutricionistkinja, otkrila je dve neočekivane greške koje možda pravite dok kuvate, a koje dovode do gojenja.
Ekstra devičansko ulje pomešano s rafinisanim uljima
 
Ekstra devičansko ulje sadrži pretežno mononezasićene masti, koje su korisne za zdravlje srca. Međutim, rafinisana ulja često sadrže više nivoe manje zdravih masti, poput omega-6 polinezasićenih masti. Neravnoteža ovih masnih kiselina može dovesti do pojačane upale, što potencijalno može doprineti gojenju tokom vremena.
 
"Ekstra devičansko maslinovo ulje jedno je od najčešće korišćenih ulja na planeti, ali važno je osigurati da se ne meša s rafinisanim uljima, kao što je slučaj s mnogim markama", navodi ona.
Maslinovo ulje se može koristiti za svaku hranu, a idealno je za dinstanje povrća i namirnica koje želite da držite na laganijoj strani koja ne zahteva visoku temperaturu ili dugo kuvanje. Neki proizvođači smanjuju troškove i kvalitet dodajući rafinisano ulje.
 
Kuvanje s uljem od uljane repice
 
Ulje uljane repice, kao i druga ulja za kuvanje, sadrži mnogo kalorija. Ako konzumirate previše bilo kakvog ulja, uključujući ulje uljane repice, a da se ne osećate siti, to bi moglo dovesti do gojenja osim ako to ne uravnotežite s ukupnom količinom energije koju trošite.
 
"Neka ulja su stvorena na takav način da doprinose njihovim negativnim efektima na zdravlje", kaže ona.
 
Iako je ono popularno ulje za kuvanje i smatra se da je zdravo, "sasvim je suprotno".
 
"Smatra se zdravim jer se to ulje proizvodi pomoću omega-3 masti, ali su te masti krhke i denaturirane tokom visoke toplotne obrade", ukazuje ona.

Teme

ulje

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje