Doktorka o dezodoransima: Ne stavljajte ih svaki dan

Prema istraživanju koje je proveo Perspireks, 63 odsto žena izjavilo je da im je znojenje najneugodniji problem s kojim se suočavaju, a upravo su dezodoransi ti koji rešavaju probleme znojenja.
Doktorka o dezodoransima: Ne stavljajte ih svaki dan
Foto: 021.rs
Sada su lekari Kosmopolitana otkrili da većina ljudi pogrešno koristi dezodoranse, a dr Daun Harper ističe četiri uobičajene greške prilikom nanošenja dezodoransa, piše Tribune, prenosi N1 Zagreb.
Između antiperspiranta i dezodoransa postoji jedna bitna razlika koju mnogi ne znaju, a koja uvelike utiče na suzbijanje neugodnih mirisa zbog znojenja.
 
"Antiperspiranti su napravljeni tako da sprečavaju znojenje, dok se dezodoransi koriste za prikrivanje mirisa", objasnila je dr Harper.
"Zanimljivo, sveži znoj nema miris. Miris nastaje kada bakterije na koži razgrađuju znoj. Svako ko je svestan neugodnog telesnog mirisa trebalo bi da koristi pH uravnotežen sapun za pranje jer parfimirani proizvodi mogu da promene pH kože, čineći je boljim okruženjem za rast bakterija, što bi zauzvrat moglo pogoršati problem", dodala je ona.
 
Ne koristite ga svaki dan
 
Iako je to možda nezamislivo za vreme visokih temperatura kada je znojenje učestalo, dr Harper savetuje da nije dobro da koristite dezodorans svaki dan.
 
"Napravite dva poteza prema gore i dva prema dole tokom nanošenja dezodoransa na svaki pazuh. Trebalo biste to da činite samo jednom ili dvaput nedeljno", savetuje Harper.
 
Doktorka je pored toga navela još dve stvari na koje morate da pripazite sledeći put kada se odlučite da nanesete dezodorans.
 
"S obzirom na to da mokra koža ne upija najbolje, preporučuje se nanošenje dezodoransa na suvu kožu. Nanesite ga uveče i ostavite ga na koži celu noć kako bi duže trajao. Važno je da operete pazuhe odmah ujutro", savetuje dr Harper.
  • Pobesneli Laloš 2

    13.07.2024 10:42
    Onda bi i noge trebalo prati samo petkom, ako se ne zaboravi. LOL
  • Boze

    12.07.2024 20:26
    Sta naprica
    Da stavim dezodorana preko noci i ujutro ga isperem?
  • Particulare matter

    12.07.2024 16:23
    Tuširaću se kao i do sada najmanje jednom dnevno i koristiću dezodorans svakodnevno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje