Direktorka RFZO: Zamenski lek za "progesteron depo" kad Vlada usvoji novu listu

Direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić rekla je da je umesto leka "progesteron depo", koji je povučen iz upotrebe, a namenjen je tudnicama, na listu lekova stavljen zamenski lek.
Direktorka RFZO: Zamenski lek za "progesteron depo" kad Vlada usvoji novu listu
Foto: Pixabay
Kako je dodala, zamenski lek će pacijentkinjama biti dostupan čim Vlada Srbije usvoji novu listu.
 
Radojević Škodrić je navela da je RFZO blagovremeno preduzeo aktivnosti kako bi se obezbedilo uredno snabdevanje tržišta pomenutim lekom i kako trudnice koje ga koriste ne bi bile ugrožene.
"Zbog toga je na listu stavljen zamenski lek", rekla je Radojević Škodrić, a saopštio RFZO.
 
"Progesteron depo" je rastvor za injekciju koji se trudnicama daje da bi se sprečio pobačaj i prevremeni porođaj.
Kako je istraživanjima jedna njegova komponenta dovedena u vezu sa povećanim rizikom od karcinoma, svi lekovi koji sadrže tu supstancu povučeni su iz upotrebe u Evropskoj uniji pre nego što dalja ispitivanja potvrde ili odbace taj rizik.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Zašto je najbolje da spavate na boku?

Ako spavate na boku, preferirate li levu ili desnu stranu? Stručnjaci su otkrili da postoji značajna razlika i da jednoj strani treba da damo prioritet.

Šta niste znali o gaziranoj vodi?

Iako ste verovatno mnogo puta čuli, voda čini oko 72% težine ljudskog tela, ali ono što možda niste znali je da se mozak sastoji čak od 95% vode.