Batut upozorava: Raste broj zaraženih malim boginjama, najviše u Novom Pazaru

U Srbiji je do kraja jula registrovano 255 slučajeva malih boginja, saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".
Batut upozorava: Raste broj zaraženih malim boginjama, najviše u Novom Pazaru
Foto: Pixabay
Tokom jula je registrovano 105 slučajeva morbila i to 92 na teritoriji Novog Pazara, devet na teritoriji Beograda i po jedan u Tutinu, Ubu, Novom Sadu i Loznici.
 
Kako prenosi Euronews Srbija, najveći broj slučajeva obolelih registrovan je na teritoriji Raškog okruga, u okviru epidemije u Novom Pazaru koja je prijavljena 7. maja 2024. godine. 
Dva slučaja morbila potvrđena su kod dece iz Republike Srpske koja su bila na bolničkom lečenju u zdravstvenim ustanovama u Beogradu.
 
Najveći broj obolelih (41,9 odsto), registrovan je u uzrasnoj grupi od jedne do četiri godine, pri čemu je većina obolele dece u ovoj uzrasnoj grupi (98,1 odsto) bila nevakcinisana. 
Komplikacija u vidu upale pluća bila je prisutna kod devet obolelih osoba.
 
Od 7. februara 2024. godine na snazi su pooštrene mere epidemiološkog nadzora nad malim boginjama na teritoriji Srbije.
 
Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, od juna 2023. godine do maja 2024. godine u Evropskom regionu SZO registrovano je 131.015 slučajeva morbila.
 
Obuhvat MMR vakcinom
 
Tokom 2020. i 2021. godine u Srbiji su registrovane najniže vrednosti obuhvata MMR vakcinom u poslednjih 20 godina. 
 
U poslednjoj epidemiji malih boginja u Srbiji, tokom 2017. i 2018. godine registrovano je oko 5.800 obolelih, od kojih je 93 odsto bilo nevakcinisano, nepotpuno vakcinisano ili sa nepoznatim vakcinalnim statusom. 
Jedna trećina obolelih bila je hospitalizovana zbog težine kliničke slike praćene komplikacijama. U ovoj epidemiji registrovano je 15 smrtnih ishoda među kojima je bilo četvoro dece mlađe od pet godina.
 
Prethodne 2023. godine registrovano je 50 slučajeva morbila u našoj zemlji, od kojih je većina (94 odsto) bila nevakcinisana.
  • Don Costello

    08.08.2024 23:21
    Statistika?
    Imamo u prilogu statističke podatke. Ja sam potpuni laik u oblasti vakcinacije, no, imam pitanje: da li je vakcinacija dece obavezna? Ako jeste, postoje li kazne za roditelje koji izbegavaju obaveznu vakcinaciju? Ako postoje kazne, a to je kruna pitanja: koliko je roditelja kažnjeno?! To je takođe statistički podatak, ali se prosto nameće na kraju priloga...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Šta niste znali o gaziranoj vodi?

Iako ste verovatno mnogo puta čuli, voda čini oko 72% težine ljudskog tela, ali ono što možda niste znali je da se mozak sastoji čak od 95% vode.