Neki lekari u Britaniji u kartone pacijenata stavljaju i podatke o zagađenju vazduha

Šest bolnica u Velikoj Britaniji u kartone svojih pacijenata upisuje i nivoe zagađenja koji su zabeleženi u naseljima u kojima pacijenti žive.
Neki lekari u Britaniji u kartone pacijenata stavljaju i podatke o zagađenju vazduha
Foto: Pixabay
Kako stručnjaci ocenjuju, ti podaci će im pomoći u dijagnostici.
 
Tu praksu podstakla je smrt devetogodišnje devojčice Ele Kisi-Debre koja je bolovala od astme, a pre četiri godine je preminula od posledica zagađenja vazduha koje je bilo na alarmantnim nivoima u naselju gde je živela, piše Times.
Nakon njene smrti, konsultant u bolnici "Grejt Ormond Strit" (Great Ormond Street), koja je prva prihvatila tu praksu, Mark Hejden, počeo je da razmatra način koji bi olakšao lekarima da takve smrti spreče u budućnosti.
 
Udružio je snage sa stručnjacima na Imperijal koledžu u Londonu, koji su obezbedili tabelu koncentracija PM2.5 čestica na poštanskim brojevima pacijenata.
Povećan broj tih čestica može da dovede do smanjenja rasta pluća kod dece, kao i problema sa srcem.
 
"Dodavanjem podataka o zagađenju vazduha pomažemo lekarima da mogu da upozore porodice o uticaju koje zagađenje ima po njihovo zdravlje i savetujemo ih koje bi korake trebalo da preduzmu", rekao je Hejden.
Pored zbirnih podataka koje lekari vide u kartonima pacijenata, kao što su lični podaci, krvna grupa, alergije i lekovi, sada se prikazuje upozorenje o zagađenju vazduha.
 
Po ugledu na britanske bolnice, dečija bolnica "Ema" u Amsterdamu ubacila je podatke o zagađenju vazduha u kartone svojih pacijenata.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Šta niste znali o gaziranoj vodi?

Iako ste verovatno mnogo puta čuli, voda čini oko 72% težine ljudskog tela, ali ono što možda niste znali je da se mozak sastoji čak od 95% vode.