Naučnici potvrdili da loš san bukvalno uništava telo

Naučnici sa američkog Jejl univerziteta otkrili su vezu između lošeg sna i povećanog rizika od razvoja niza bolesti.
Naučnici potvrdili da loš san bukvalno uništava telo
Foto: Pixabay
Svoja otkrića su objavili u medicinskom časopisu "Nature Medicine".
 
U istraživanju je učestvovalo 6.800 dobrovoljaca čija je prosečna starost bila oko 50 godina. Pre svega, stručnjaci su prikupili informacije o učesnicima, uključujući medicinsku dokumentaciju, visinu i težinu. Nakon dobijanja početnih podataka, počeo je dug period posmatranja učesnika. To uključuje podatke dobijene praćenjem posebnim narukvicama koje su istraživačima prenosile informacije o kvalitetu sna ispitanika.
Naknadna analiza dobijenih podataka omogućila je otkrivanje veze između poremećaja spavanja i šest bolesti. Osobe koje su imale poremećenu regulaciju faza dubokog i brzog sna, češće su patile od tahikardije, depresije, gojaznosti, hipertenzije, anksioznog poremećaja i hiperlipidemije.
 
Hiperlipidemija je stanje koje karakteriše abnormalno visok nivo masti (lipida) u krvi. Poremećaj često uzrokuje razvoj kardiovaskularnih bolesti. Takođe, neke vrste hiperlipidemija utiču na razvoj akutnog pankreatitisa.
Jedna ranija studija američkih naučnika pokazala je da spavanje manje od sedam sati povećava rizik od razvoja visokog krvnog pritiska za sedam odsto, a manje od pet sati povećava taj rizik za 11 odsto. 
 
Nacionalna zdravstvena služba Velike Britanije (NHS) preporučuje odraslima da spavaju između sedam i osam sati noću.
  • Puniša

    22.08.2024 09:30
    ...
    A dnevna dremka?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Šta niste znali o gaziranoj vodi?

Iako ste verovatno mnogo puta čuli, voda čini oko 72% težine ljudskog tela, ali ono što možda niste znali je da se mozak sastoji čak od 95% vode.