Simptom koji je često zanemaren, a može da ukaže na problem sa krvnim pritiskom

Krvarenje iz nosa ponekad može biti simptom ozbiljnih stanja.
Simptom koji je često zanemaren, a može da ukaže na problem sa krvnim pritiskom
Foto: Pixabay
Krvarenje iz nosa može biti prava noćna mora, posebno ako traje dugo. Najčešće to smatramo samo bezazlenom smetnjom, ali dr Lorens Kaningem upozorava da je to ponekad simptom visokog krvnog pritiska.
 
"Na osnovu mog iskustva, najčešći uzrok krvarenja iz nosa je suv vazduh. To može biti ili zbog klima uređaja ili korišćenja unutrašnjeg grejanja, koje isušuje nazalne membrane i čini ih osetljivijima. Drugi uobičajeni uzroci uključuju traumu nosa – kao što je čačkanje nosa ili prejako duvanje", rekao je za Express.co.uk.
Međutim, ponekad je to simptom ozbiljnijih stanja.
 
"Na primer, to može biti povezano sa hipertenzijom  – visokim krvnim pritiskom, kao i poremećajima zgrušavanja krvi. Iako je relativno retko da krvarenje iz nosa ukazuje na ova ozbiljna stanja, važno je biti svestan mogućnosti", primećuje dr Kaningem.
Povremena krvarenja iz nosa koja prestanu u roku od nekoliko minuta ili se javljaju kada vam je unutrašnjost nosa veoma suva, obično ne treba da vas brine. Međutim, česta i obilna krvarenja iz nosa koja traju više od 20 minuta mogu ukazivati na nešto ozbiljno. Ovo je posebno slučaj ako istovremeno osetite druge neobjašnjive simptome, prenosi Index.hr.
 
"Ako se uz krvarenje iz nosa pojave modrice, krvarenje desni ili neobjašnjivi gubitak težine, veoma je važno potražiti savet lekara. Stalna i ponavljana krvarenja iz nosa mogu biti znak da se nešto ozbiljnije dešava", dodao je on.
 
Dr Kaningem ističe da se uloga lekova često zanemaruje.
 
"Razređivači krvi, poput aspirina ili antikoagulansa, takođe mogu povećati verovatnoću krvarenja iz nosa. Ako ste na takvim lekovima i imate česta krvarenja iz nosa, konsultujte se sa svojim lekarom", zaključio je dr Kaningem.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje