Alge u dodacima ishrani: Bogatstvo vitamina i minerala

Alge su veliki proizvođači kiseonika, kao i izvor hranljivih materija.
Alge u dodacima ishrani: Bogatstvo vitamina i minerala
Foto: Pixabay
Korišćenje algi u ishrani je veoma rasprostranjeno u svetu, a u Kini se kao hrana koristi čak 70 vrsta algi.
 
Mnogi ih nazivaju superhranom, a Calivita među svojim dodacima ishrani ima i one koji sadrže alge.
 
 
Među njima su tečni preparat "Ocean 21" koji sadrži osam vrsta algi, preparat "Spirulina chlorella plus" koji sadrži te dve vrste algi, kao i "Spirulina max". 
Najnoviji suplement je "Purest sea essence", koji u tableti sadrži 500 mg spiruline u veoma čistom obliku. 
 
"Taj dodatak ne sadrži nikakve aditive, alergene, gluten, nikakve GMO supstance. Otuda i naziv preparata 'Najčistija esencija mora'. U proizvodnji tableta inače se koriste dozvoljena sredstva koja služe da tableta ima čvrstinu, da se ne raspadne, ali je moderna tehnologija omogućila da se tablete naprave i bez tih dodataka", kaže doktorka Amalija Tarnocki.
Zbog toga je, kako dodaje, preparat pogodan za sve koji žele proizvode bez aditiva, vegetarijance i one koji imaju razne vrste intolerancije na hranu.
 
Prema njenim rečima, u spirulini 70 odsto suvog ostatka čine belančevine, a 25 odsto vitamini, minerali i neki oligoelementi. 
 
"Belančevine iz spiruline su visoko kvalitetne aminokiseline, neke od njih su čak i esencijalne, odnosno neophodne su nam, a organizam ne može da ih stvara. Spirulina sadrži i esencijalne masne kiseline, hlorofil i fitocijanine. Fitocijanini su snažni antioksidansi, a hlorofil je takođe antioksidans i ima svojstvo detoksikacije", navodi dr Tarnocki. 
 
Od vitamina se ističe grupa vitamina od B1 do B10, koji su potrebni za praktično sve metaboličke procese u organizmu, a važni su i za funkciju mozga. 
 
"Spirulina je prirodni izvor i vitamina B12. On služi, pre svega, za deobu ćelija, važan je i za funkciju koštane srži u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca, za funkciju mozga, za provodljivost nerava... Na primer, osobama koje imaju išijalgične bolove poznate su takozvane 'vruće injekcije' koje taj vitamin sadrže u veoma visokoj koncentraciji", kaže naša sagovornica. 
 
Navodi i da preparat sadrži i vitamine E i C, kao i beta karoten, koji imaju ulogu u očuvanju vitalnosti organizma i pre svega su snažni antioksidansi, a najefikasniji su kada su zajedno.
 
Sadrži i esencijalnu masnu kiselinu, gama-linoleinsku, koja je vrlo vredna i ima ulogu u proizvodnji materija koje utiču na jačanje imunog sistema, snižavanje krvnog pritiska, sprečavanje nastanka tromba, regulaciju moždanih funkcija...
 
Spirulina sadrži i 23 minerala. Najviše ima joda i kalcijuma, a ima i natrijuma, kalijuma, cinka, mangana, fosfora, bakra i oligoelemenata. 
 
"Minerali utiču na održavanje takozvane pH ravnoteže u organizmu, da bude blago alkalna, jer savremeni način ishrane i stres uzrokuju zakišeljavanje organizma, što je pogodno za nastanak poremećaja rada organa", kaže dr Tarnocki. 
 
 
Navodi da "Purest sea essence", koji po tableti sadrži 500 mg čiste alge spiruline, bez ikakvih aditiva, može da posluži kao hrana, kao alkalizator, kao detoksikator i kao antioksidans. 
 
Pošto je bogat prirodni izvor hranljivih sastojaka, pogodan je kao dodatak svakodnevnoj ishrani, jer tako organizmu dodajemo vitamine, minerale, esencijalne masne kiseline i kvalitetne aminokiseline. 
 
"Pomaže varenje i razmenu materija u organizmu, utiče na regulaciju metabolizma šećera i masnoća, što u krajnjem znači prevenciju bolesti srca i krvnih sudova. Ima dejstva protiv upale i alergije. Kod osoba koje imaju katar na želucu, a naročito kod onih koji imaju gastritis sa refluksom, može da pomogne kod smirivanja tegoba. Može da pomogne za čišćenje jetre, kao i za njenu bolju funkciju kod masne jetre, koja se u poslednje vreme javlja često zbog načina ishrane", navodi naša sagovornica.
 
Kako kaže, osobina da spirulina vezuje otpadne materije pomaže prirodnoj detoksikaciji organizma i funkcionisanju imunog sistema, što naročito dolazi do izražaja kod autoimunih poremećaja: "Povoljno deluje kod smanjene funkcije štitne žlezde - Hašimoto sindrom, ali ne i kada je njena funkcija ubrzana, jer sadrži veliku količinu joda pa može u tom slučaju nepovoljno da deluje." 
 
"Takođe, ovaj preparat dobro utiče na provodljivost nerava i funkciju nervne ćelije. Sportistima doprinosi za više snage u mišićima, a dobar je kao dodatak ishrani vegetarijancima i veganima u čijoj ishrani često mogu da nedostaju vitamini, minerali i belančevine koje sadrži mešovita ishrana. Mogu ga koristiti i dijabetičari i oni koji žele da oslabe, kao i svi kojima je potrebna dodatna količina hranljivih materija koje spirulina sadrži", zaključuje doktorka Amalija Tarnocki.
 
Informacije o svim proizvodima Calivite možete pronaći OVDE, a savete lekara možete dobiti u njihovom savetovalištu koje radi svakog radnog dana od 16 do 18 časova.
 
Celu emisiju "Medikus" Radija 021 možete poslušati i na ovom mestu:
 

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje