Hodanje od samo deset minuta dnevno može produžiti život

Naučnici naglašavaju da male, ali redovne promene u nivou fizičke aktivnosti mogu imati značajan uticaj na naše zdravlje i dugovečnost.
Hodanje od samo deset minuta dnevno može produžiti život
Foto: 021.rs
Poznato je da redovna fizička aktivnost značajno smanjuje rizik od ozbiljnih bolesti kao što su bolesti srca, moždani udar, dijabetes tipa 2 i rak, piše Večernji.hr.
NHS stoga preporučuje da odrasli budu fizički aktivni svaki dan, kombinujući vežbe za izgradnju mišića sa aerobnim vežbama, sa ciljem od 150 minuta nedeljno.
 
Međutim, nova istraživanja pokazuju da čak i hodanje od samo deset minuta dnevno može produžiti život za celu godinu, posebno kod ljudi starijih od 60 godina, piše Dejli mejl.
Studija iz Velike Britanije takođe je otkrila da muškarci imaju više koristi od vežbanja nego žene. Naime, redovno hodanje ženama može produžiti životni vek za skoro 11 meseci, dok muškarcima može dodati čak 16 meseci.
 
Povećanje trajanja i intenziteta hodanja može dodatno povećati ove brojke, tako da hodanje od 30 minuta dnevno može dodati dodatnih 16 meseci života za žene i skoro dve i po godine za muškarce.
  • ja

    06.09.2024 11:29
    znaci
    do frizidera i nazad je dovoljno
  • @X

    02.09.2024 16:11
    Celog života upražnjavam neku fizičku aktivnost jer osećam da mi prija, poznajem one koji tako ne misle ali njihovo razmišljanje ne bih nazvao "plitkim", prvo zato što je to uvredljivo drugo jer iz iskustva znam da ne možemo u potpunosti da kontrolišemo svoje zdravlje. Nisam "Anastas".
  • X

    28.08.2024 15:49
    @ Anastas Nije sve o duzini zivota nego o kvalitetu , tvoje razmisljanje je vrlo plitko, vezbam da nebi svokog dana isao kod doktora , pio lekove I ziveo u bolovima

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Šta niste znali o gaziranoj vodi?

Iako ste verovatno mnogo puta čuli, voda čini oko 72% težine ljudskog tela, ali ono što možda niste znali je da se mozak sastoji čak od 95% vode.