Potrebne sve krvne grupe, rezerve ima za svega dan i po

Rezerve krvi u Institutu za transfuziju krvi Srbije ima za svega dan i po, a strahuju se da se zalihe neće povećati ni tokom vikenda, rekla je Mirjana Knežević iz Instituta za transfuziju krvi.
Potrebne sve krvne grupe, rezerve ima za svega dan i po
Foto: 021.rs
Ona je saopštila da su potrebne sve krvne grupe.
 
Knežević je rekla da se rezerve krvi smanjuju ka jednodnevnom nivou, budući da se već devet nedelja prikupi svega 1.000-1.1300 jedinica krvi, a potrebno je bar 1.500.
Ona je saopštila da je tokom jučerašnjeg dana primljeno 146 jedinica krvi, ali je izdato 220 jedinica, prenosi RTS.
 
"Trenutno uspevamo sve potrebe da pokrijemo, ali da se ne bi odlagale operacije, moramo da probudimo naše društvo, da svi koji spunjavaju uslove daju krv da ne bi bilo odlaganja", rekla je Knežević.
Skoro 65 odsto stanovnika Srbije u starosnoj dobi od 18 do 65 godina mogu da budu dobrovoljni davaoci krvi. Muškarci mogu da daju krv na tri meseca, žene na četiri.
 
Potrebno je da davalac bude potpuno zdrav i da nije na nekoj terapiji, kao i da poslednjih šest meseci nije imao neku hiruršku intervenciju.
 
U Srbiji su davaoci najčešće muškarci, srednje životne dobi.
  • x

    08.09.2024 13:17
    Pa gde nestaju zalihe krvi?
    Zašto sns ne napravi akciju dobrovoljnih davalaca krvi kao što to radi za izbore i sendvičarenje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Šta niste znali o gaziranoj vodi?

Iako ste verovatno mnogo puta čuli, voda čini oko 72% težine ljudskog tela, ali ono što možda niste znali je da se mozak sastoji čak od 95% vode.