Prvi put u SAD: Pacijent zaražen ptičjim gripom bez kontakta sa bolesnim životinjama

Jedna osoba u američkoj saveznoj državi Misuri zaražena je ptičjim gripom H5, a da prethodno nije bila u kontaktu sa obolelom životinjom.
Prvi put u SAD: Pacijent zaražen ptičjim gripom bez kontakta sa bolesnim životinjama
Foto: 021.rs (Ilustracija)
To su saopštili američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). Kako se navodi, to je prvi takav slučaj u SAD.
 
"Ovo je 14. slučaj H5 kod ljudi prijavljen u Sjedinjenim Državama tokom 2024. i prvi slučaj H5 bez poznatog izlaganja bolesnim ili zaraženim životinjama", navodi se u saopštenju CDC-a. 
To je takođe prvi slučaj H5 koji je otkriven kroz nacionalni sistem za nadzor gripa u zemlji, a ne kroz ciljani nadzor nad tekućom epidemijom ptičjeg gripa kod životinja.
 
Obolela osoba je imala zdravstvene probleme i hospitalizovana je 22. avgusta. 
Pacijent je bio pozitivan na influencu A, a lečen je antivirusnim lekovima protiv gripa i nastavlja oporavak kod kuće, prema saopštenju zdravstvenih službi Misurija.
 
Slučaj je pod istragom Ministarstva zdravlja i službi Misurija, a CDC procenjuje da rizik od zaraze virusom H5N1 po širu javnost ostaje nizak.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Šta niste znali o gaziranoj vodi?

Iako ste verovatno mnogo puta čuli, voda čini oko 72% težine ljudskog tela, ali ono što možda niste znali je da se mozak sastoji čak od 95% vode.