Besplatne preventivne preglede obavilo oko 145.000 građana, kod 10 odsto njih otkrivene bolesti

Ministarstvo zdravlja je saopštilo da je danas, petog dana akcije besplatnih preventivnih pregleda do 17 sati u nekoj od više od 200 zdravstvenih ustanova pregledano oko 29.380 građana.
Besplatne preventivne preglede obavilo oko 145.000 građana, kod 10 odsto njih otkrivene bolesti
Foto: Pixabay
U saopštenju piše da je preventivni sistematski pregled u domovima zdravlja, bolnicama i dečijim klinikama danas obavilo i 2.278 dece.
 
"Oko 1.000 građana upućeno je na dalju dijagnostiku, a njih 20 je, zbog novootkrivenih oboljenja, hitno hospitalizovano u nekoj od bolnica", navelo je to ministarstvo na svom sajtu.
Dodali su da je preventivne preglede za pet dana akcije do sada obavilo blizu 145.000 građana.
"Značaj ove akcije ministarstva zdravlja, posebno ilustruje podatak da su kod blizu 10 odsto pregledanih pacijenata otkrivena najteža oboljenja, i to najčešće bez ikakvih simptoma, kod kojih je uspešnost izlečenja u direktnoj vezi sa ranim otkrivanjem bolesti", dodaje se u saopštenju.
 
Ministarstvo se zahvalilo zdravstvenim radnicima na uloženom trudu.
  • /

    11.09.2024 10:12
    /
    kako tako brzo prebroje kada im je istem konstantno u prekidu.

    svojevremeno su najavljivani obavezni sistemstski pregledi sa sankcijama na neodazivanje.
    doktori su bili ti koji su se bunili
  • Ja

    09.09.2024 03:43
    Zdravstveni sistem otisao do vraga. Ti pregledi su nedostojni coveka. Guzve, nedostatak komunikacije sa pacijentom... Da li je moguce da za zdravstveni dinar pacijent dobije samo to?
  • Zoran

    09.09.2024 00:12
    Zanimljivo
    Kada sam god bio kod "svog izabranog lekara" nije mi mogla zakazati nijedan specijalistički pregled (urolog, kardiolog, endokrinolog...) jer nema ternima! Odakle se sad pojaviše ovoliki kapaciteti i slobodni "ternimi"?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Šta niste znali o gaziranoj vodi?

Iako ste verovatno mnogo puta čuli, voda čini oko 72% težine ljudskog tela, ali ono što možda niste znali je da se mozak sastoji čak od 95% vode.