Pojedine bolnice u Hrvatskoj pacijentima naplaćuju gledanje televizije

Jedan pacijent koji je završio u Kliničko-bolničkom centru u Splitu požalio se medijima da ova bolnica svojim pacijentima naplaćuje gledanje televizije.
Pojedine bolnice u Hrvatskoj pacijentima naplaćuju gledanje televizije
Foto: Pixabay
Ovu praksu u bolnici pravdaju nemogućnošću da nabave vlastite prijemnike, pa ih unajmljuju od privatnika.
 
Cena gledanja televizije u splitskoj bolnici je tri evra po danu, što znači da bolesnik koji se leči desetak dana samo za gledanje TV programa mora da izdvoji 30 evra, prenosi N1.
S ovim modelom opremanja bolničkih soba TV-uređajima krenulo se još pre dvadeset i više godina, prvo u Opštoj bolnici Dubrovnik još 2001, a onda su sličan princip preuzele i druge bolnice – u Splitu, Zagrebu, Osijeku….
 
Deo bolnica tu uslugu uopšte nije zvanično ugovarao, deo je sklapao ugovore s firmom koja nudi televizore, a deo bolnica ubirao je privatnicima i mesečni paušal za bolničku blagajnu. 
Neki pacijenti su time bili zadovoljni, jer su ipak imali mogućnost da prekrate vreme dok leže u bolnici, dok drugima, posebno onima koji nemaju velike prihode, ovakav sistem naplate gledanja televizije nikako nije prihvatljiv.
 
U poslednjih desetak godina dobar deo hrvatskih bolnica opremljen je televizorima, mahom dobijenih putem donacija.
 
U udruženjima pacijenata kažu da naplata gledanja televizije nije hrvatski izum, već ustaljena praksa u klinikama širom Evropske unije.
 
"S jedne strane to deluje nehumano, a bolnice se opravdavaju potrebom za pokrivanjem troškova održavanja tih usluga. S druge strane, ta praksa je vidljiva u drugim univerzitetskim bolnicama u EU, pa po tome nismo izuzetak. U Francuskoj i Belgiji naplaćuju TV prilikom hospitalizacije jer se nalazi u sobi, bez obzira gledali ga ili ne, a ako ne želite da vam se naplati, morate vratiti daljinski upravljač", navodi Jasna Karačić, predsednica udruženja za prava pacijenata.
  • Zare

    10.09.2024 09:35
    Sumljam da je TV program u Hrvatskoj ista bolji od naseg, pa je ispiranje mozga uzd doplatu zaista nehumano.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Šta niste znali o gaziranoj vodi?

Iako ste verovatno mnogo puta čuli, voda čini oko 72% težine ljudskog tela, ali ono što možda niste znali je da se mozak sastoji čak od 95% vode.