Amerikanac prva osoba na svetu kojoj je presađeno celo ljudsko oko

Američki vojni veteran Aron Džejms (46), kome je prvom u svetu presađeno celo oko, nakon godinu dana je postigao značajan napredak.
Amerikanac prva osoba na svetu kojoj je presađeno celo ljudsko oko
Foto: Pixabay
Njegovo donorsko oko do sada je održavalo normalan pritisak i protok krvi i zadržalo svoju veličinu, za razliku od donorskih očiju kod životinja koje se često smanjuju nakon transplantacije, navodi se u novoj studiji "NYU Langone Health".
 
On je dobio retku delimičnu transplantaciju lica, nakon što je izgubio većinu lica u nesreći 2021. godine dok je radio kao pomoćnik visokonaponskih komunalnih preduzeća.
Iako trenutno ne vidi, istraživači se nadaju da bi moglo doći do toga.
 
"Ishodi koje vidimo nakon ove procedure su prilično neverovatni i mogli bi napraviti put novim kliničkim protokolima i inspirisati dalja istraživanja složenih transplantacija koje uključuju kritične senzorne organe", rekao je Vaidehi Dedania, Džejmsov oftalmolog.
Autori studije rekli su da je test pod nazivom elektroretinografija, koji meri električni odgovor mrežnjače na svetlost, pokazao da su štapićaste i kupaste ćelije oka donora, nervne ćelije u oku osetljive na svetlost, preživele transplantaciju.
 
Džejms nije izgubio vid na desno oko. Prošlog maja podvrgnut je operaciji koja je trajala 21 sat i u kojoj je učestvovalo više od 140 zdravstvenih radnika.
 
 
Donirano lice i oko došli su od donatora u 30-im godinama. Tokom operacije, doktori su ubrizgali odrasle matične ćelije iz koštane srži donora u optički nerv kako bi podstakli njegovu obnovu.
 
Ovaj 46-godišnji vojni veteran je 19. osoba u SAD-u koja je podvrgnuta transplantaciji lica i prva osoba na svetu kojoj je presađeno celo ljudsko oko.
 
"Pružena mi je druga šansa i ne uzimam ni jedan trenutak zdravo za gotovo", poručio je on za CNN.
  • Laloš

    10.09.2024 12:54
    @iguman
    Nisi nikad čuo za presađivanje rožnjače?
  • Realista

    10.09.2024 09:48
    milijarda dolara
    Operacija od 21 sat i 140 medicinskog osoblja? Pitam se kolika mu je sada premija osiguranja?
  • iguman

    10.09.2024 08:37
    A, do sada su pesadjivali na parče?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Šta niste znali o gaziranoj vodi?

Iako ste verovatno mnogo puta čuli, voda čini oko 72% težine ljudskog tela, ali ono što možda niste znali je da se mozak sastoji čak od 95% vode.