Dan borbe protiv sepse: Važna rana dijagnoza i brza reakcija

Svake godine 13. septembra obeležava se Svetski dan borbe protiv sepse, kako bi se podigla svest ovom po život ugrožavajućem stanju.
Dan borbe protiv sepse: Važna rana dijagnoza i brza reakcija
Foto: Pixabay
Sepsa je po život opasno stanje koje se dešava kada imuni sistem tela ima ekstreman odgovor na infekciju, izazivajući disfunkciju organa.
 
Reakcija tela uzrokuje oštećenje sopstvenih tkiva i organa i može dovesti do šoka, otkazivanja više organa, a ponekad i smrti, posebno ako se ne prepozna rano i ne leči na vreme.
Sepsa može pogoditi svakoga, ali osobe koje su starije, veoma mlade, trudne ili imaju druge zdravstvene probleme su u većem riziku.
 
Uobičajeni znaci sepse uključuju groznicu, ubrzan rad srca, ubrzano disanje, konfuziju i bol u telu. To može dovesti do septičkog šoka, otkazivanja više organa i smrti.
Najčešći uzročnici sepse
 
Sepsa je obično uzrokovana bakterijskim infekcijama, ali može biti rezultat drugih infekcija kao što su virusi, paraziti ili gljivice. Lečenje zahteva medicinsku negu, uključujući upotrebu antimikrobnih sredstava, intravenskih tečnosti i druge mere.
 
Sepsa stečena u zdravstvenim ustanovama jedan je od najčešćih neželjenih događaja tokom pružanja nege i pogađa stotine miliona pacijenata širom sveta svake godine.
 
Infekcije povezane sa zdravstvenom zaštitom uzrokovane su patogenima koji su često otporni na lekove i mogu brzo dovesti do pogoršanja kliničkih stanja.
 
Antimikrobna rezistencija je glavni faktor koji određuje kliničku neodgovornost na lečenje i brzu evoluciju do sepse i septičkog šoka. Utvrđeno je da pacijenti sa sepsom sa otpornim patogenima imaju veći rizik od bolničke smrtnosti.
 
Procenjuje se da je 2019. bilo 4,95 miliona smrtnih slučajeva povezanih sa rezistencijom na antimikrobne lekove, uključujući 1,27 miliona smrtnih slučajeva koji se mogu direktno pripisati tome.
 
Prevencija - prvi i najvažniji korak 
 
Sprovođenje preventivnih mera protiv infekcija, kao što su dobre higijenske prakse, obezbeđivanje pristupa programima vakcinacije, poboljšane sanitarne uslove i kvalitet i dostupnost vode, i druge najbolje prakse za prevenciju i kontrolu infekcija u zajednici i zdravstvenim ustanovama, ključni su koraci u smanjenju pojave od sepse.
 
Rana dijagnoza i brza reakcija
 
Rana dijagnoza i blagovremeno i odgovarajuće kliničko lečenje sepse, kao što je optimalna upotreba antimikrobnih lekova i reanimacija tečnosti, ključni su za povećanje verovatnoće preživljavanja.
 
Iako početak sepse može biti akutan i predstavlja kratkoročno opterećenje mortaliteta, takođe može biti uzrok značajnog dugotrajnog morbiditeta koji zahteva lečenje i podršku.
 
Činjenica je da sepsa zahteva multidisciplinarni pristup, navodi Svetska zdravstvena organizacija.

Teme

sepsa

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Šta niste znali o gaziranoj vodi?

Iako ste verovatno mnogo puta čuli, voda čini oko 72% težine ljudskog tela, ali ono što možda niste znali je da se mozak sastoji čak od 95% vode.