Preventivne preglede obavilo više od 27.000 građana, 31 osoba primljena u bolnicu

Preventivne preglede u zdravstvenim ustanovama širom Srbije danas je obavio 27.441 građanin, od toga 1.364 dece, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.
Preventivne preglede obavilo više od 27.000 građana, 31 osoba primljena u bolnicu
Foto: Pixabay (ilustracija)
Navodi se da je više od 2.000 građana upućeno na dalju dijagnostiku, a 31 je hitno hospitalizovan u nekoj od bolnica, zbog potvrđenih oboljenja.
 
U više od 200 zdravstvenih ustanova u zemlji u okviru današnje akcije obavljeno je ukupno 152.120 pojedinačnih pregleda, od toga 11.500 UZ štitne žlezde, odnosno 60.000 tumor markera.
"Do sada, u ukupno šest dana akcije, pregled je obavilo više od 172 hiljade građana. Kod više od 15 hiljada građana otkrivena su različita oboljenja, u ranoj fazi“, dodaje se u saopštenju.
Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da ovako veliki odziv građana potvrđuje da svest o značaju prevencije raste u našem društvu i najavio da će se sa ovom akcijom nastaviti i u narednom periodu.
 
"Veliki broj građana koji dolazi nedeljom na preglede, kao i broj onih koji nakon pregleda bivaju hospitalizovani, zbog utvrđenih zdravstvenih problema i to bez ikakvih simptoma, pokazuje da ovo što radimo itekako ima smisla. Cilj nam je da naši građani počnu da redovno odlaze kod lekara i kada ih ništa ne boli, na kontrole, skrininge. Tada, i kada se dijagnostikuju teška oboljenja, mogućnost izlečenja značajno je veća, a to je u interesu svih nas“, naveo je Lončar.
  • Jovan

    16.09.2024 11:48
    Korona se rasirila po celom gradu, a ukinuti kovid centri i domovi zdravlja vise ne testiraju ljude? Da li je realno da se drzava ovako odnosi prema zarazi koja je zaustavila ceo svet pre 3 godine i nije iskorenjena???

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Šta niste znali o gaziranoj vodi?

Iako ste verovatno mnogo puta čuli, voda čini oko 72% težine ljudskog tela, ali ono što možda niste znali je da se mozak sastoji čak od 95% vode.