Zbog sve više gojazne dece: Velika Britanija ograničava reklamiranje brze hrane

U Ujedinjenom Kraljevstvu sav sadržaj koji nije primeren za decu sme da se reklamira nakon 21 čas.
Zbog sve više gojazne dece: Velika Britanija ograničava reklamiranje brze hrane
Foto: Pixabay
Od oktobra 2025. godine na popis tog sadržaja biće uključeni i svi oglasi i reklame za brzu hranu, a internet oglasima takođe će biti zabranjeno promovisanje proizvoda s visokim udelom masti, soli i šećera.
 
Endru Gvin, ministar javnog zdravstva Ujedinjenog Kraljevstva, potvrdio je da će reklame za nezdravu hranu biti dodate na popis zabranjenih sadržaja, na kojem se već nalaze neki poroci poput kockanja i alkohola, piše Euronews.
Sve je to deo nastojanja javnog zdravstva da se poboljša opšte zdravlje u zemlji, gde je posebno zabrinjavajuća činjenica da sve više dece ima problem s prekomernom težinom.
 
Gvin je objasnio da uz pomoć ove mere žele da reše jedan od velikih problema u zemlji, a to je da jedno od petoro dece ima prekomernu težinu ili je gojazno, i to čak i pre polaska u osnovnu školu. Kada su u pitanju deca u osnovnoj školi, više od jedne trećine dece bori se s tim problemom.
Ove brojke relativno su u skladu s Evropskom inicijativom Svetske zdravstvene organizacije za nadzor gojaznosti dece između 2018. i 2020. godine, u sklopu koje je otkriveno da je u 33 evropske zemlje 29 odsto dece od sedam do devet godina starosti imalo prekomernu telesnu težinu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Zašto je najbolje da spavate na boku?

Ako spavate na boku, preferirate li levu ili desnu stranu? Stručnjaci su otkrili da postoji značajna razlika i da jednoj strani treba da damo prioritet.

Šta niste znali o gaziranoj vodi?

Iako ste verovatno mnogo puta čuli, voda čini oko 72% težine ljudskog tela, ali ono što možda niste znali je da se mozak sastoji čak od 95% vode.