Dve neočekivane namirnice koje bi osobe s artritisom trebalo da izbegavaju

Artritis je uobičajeno zdravstveno stanje koje uzrokuje bol i upalu u zglobu.
Dve neočekivane namirnice koje bi osobe s artritisom trebalo da izbegavaju
Foto: Pixabay
Može se pojaviti u bilo kom zglobu u telu, ali najčešće su to ruke, kolena, kukovi i kičma. Iako ne postoji konkretan lek, neki simptomi se mogu kontrolisati.
 
Kod ovog stanja, ishrana je često ključna za smanjenje simptoma, a prema savetima lekara, pacijenti bi trebalo da izbegavaju crveno meso, masti, šećer, so i kofein, ali i dve biljne namirnice - paradajz i jabuke.
"Iako su genetski faktori važni, studije pokazuju da način života, uključujući ishranu, takođe igra ulogu. Ako imate reumatoidni artritis, promena ishrane bi vam mogla pomoći, a možda čak i potpuno eliminisati bol. U istraživačkim studijama, mnogi ljudi koji izbace određene namirnice, ističu da se njihova bol smanjuje ili nestaje", navodi "Physicians Committee".
 
To je zato što jabuke i paradajz sadrže solanin, glikoalkaloidni otrov koji se uglavnom nalazi u nekim vrstama voća i povrća. Studija objavljena u "Arab Journal of Nuclear Sciences and Applications" 2013. godine istraživala je vezu između solanina i artritisa.
"Solanin je otrovni spoj koji se proizvodi u porodici velebilja kao što su krompir, paradajz i patlidžan kada je izložen svetlu. Studija je sprovedena na 18 ženki albino pacova u postmenopauzi kako bi se istražio efekat solanina na simptome reumatoidnog artritisa. Podaci ove studije pokazali su da starije osobe i osobe koje pate od artritisa i oticanja zglobova u postmenopauzi moraju eliminisati ili izbegavati ove namirnice kako bi ublažile bolove u zglobovima i smanjile uništavanje tkiva", navodi se u istraživanju.
 
Ipak, "The Arthritis Society Canada" zagovara personalizovane odgovore, savetujući pojedince da vide kako njihovo sopstveno telo reaguje na hranu koja sadrži solanin.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Zašto je najbolje da spavate na boku?

Ako spavate na boku, preferirate li levu ili desnu stranu? Stručnjaci su otkrili da postoji značajna razlika i da jednoj strani treba da damo prioritet.

Šta niste znali o gaziranoj vodi?

Iako ste verovatno mnogo puta čuli, voda čini oko 72% težine ljudskog tela, ali ono što možda niste znali je da se mozak sastoji čak od 95% vode.