Afričke nevladine organizacije imaju ideju da frizeri postanu psihoterapeuti

Kriza mentalnog zdravlja širi se širom sveta, a nema dovoljno psihologa i psihijatara koji bi pomogli onima kojima je potrebno.
Afričke nevladine organizacije imaju ideju da frizeri postanu psihoterapeuti
Foto: Pixabay
Zbog toga mnoge zemlje i organizacije traže ideje kako se nositi s manjkom terapeuta. Jedna od njih dolazi iz Afrike, gde je predloženo da frizeri preuzmu ulogu savetnika za mentalno zdravlje, izveštava "The New York Times".
 
Afrika je kontinent koji se suočava s mnogim problemima. Ekonomski, sigurnosni ili klimatski problemi nesumnjivo su najvažniji. Međutim, retko se govori o regiji u kontekstu mentalnog zdravlja, a Svetska zdravstvena organizacija nedavno je izvestila da se i Afrika bori s ovim problemom. Podaci pokazuju da Afrikanci globalno najčešće biraju da izvrše samoubistvo.
Prema "The New York Times", Afrika je regija s najmanje sredstava namenjenih mentalnom zdravlju. Broj stručnjaka na kontinentu je dramatično nizak. Ispostavilo se da u Togu sa osam miliona stanovnika ima samo pet licenciranih psihijatara.
Suočene s tako velikim problemom mentalne krize, međunarodne organizacije morale su da postanu kreativne. Kako piše na polsatnews.pl, u zapadnoj i središnjoj Africi uvedeni su programi obuke za psihološku podršku frizerima. Kurseve je već pohađalo 150 žena.
 
Zašto su odlučili da obuče frizere? Odgovor je jednostavan. Ljudi vole da im se poveravaju, pričaju im o svojim problemima i životu. Razgovarajući s njima o svemu, frizeri mogu da otkriju da li mušteriji treba pomoć stručnjaka. Ako je odgovor pozitivan, "ambasador mentalnog zdravlja", kako se nazivaju takvi frizeri, uputiće osobu profesionalcu.
  • Realista

    02.10.2024 13:26
    Dr. Smrt 'vata beleške...
    ... nije ti ništa, u srbiji spremačice rade kao medicinske sestre...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Zašto je najbolje da spavate na boku?

Ako spavate na boku, preferirate li levu ili desnu stranu? Stručnjaci su otkrili da postoji značajna razlika i da jednoj strani treba da damo prioritet.