U Srbiji godišnje od kardiovaskularnih bolesti umre skoro 60.000 ljudi

Svaki drugi stanovnik Srbije umire od kardiovaskularnih oboljenja, najčešće od infarkta i šloga.
U Srbiji godišnje od kardiovaskularnih bolesti umre skoro 60.000 ljudi
Foto: Pixabay
Godišnje bitku sa ovim bolestima izgubi gotovo 60.000 stanovnika naše zemlje, rekao je Nebojša Tasić, savetnik ministra zdravlja za prevenciju.
 
Ateroskleroza je oštećenje krvnog suda koji dovodi do postepenog sužavanja, zatvaranja u određenim arterijama, infarkta i šloga, počinje u dečjem dobu, a prvi simptomi se mogu primetiti već u dvadesetim godinama, kaže Tasić i dodaje da je zato važno podići svest o ovoj hroničnoj bolesti i dodatnim faktorima rizika.
"Imamo gomilu virusa koji izazivaju razna oštećenje srca, tu su koksaki, adeno, kovid. Znači, život, faktori rizika, sve to zajedno dovode do ozbiljnog oštećenja kardiovaskularnog zdravlja i zdravlja u celini", rekao je Tasić.
 
Kardiolozi su usvojili termin "naizgled zdrava osoba" što znači da osoba nema nikakve simptome, dobrog je opšteg stanja, ali, kako su rekli, takve osobe su "tempirane bombe".
Naizgled zdrave osobe biće u fokusu "Karavana zdravlja" koji počinje sledećeg vikenda, najavljeno je.
 
"Obilazićemo sve građane Srbije sa ciljem da očuvamo zdravlje i, naravno, identifikujemo visokorizične stanovnike i pokrenemo aktivni program diagnostike i lečenja u ranoj fazi kardiovaskularnih oboljenja", kaže Tasić.
 
Dragan Simić, predsednik Udruženja kardiologa Srbije, istakao je da su muškarci u većem riziku u ranom odraslom dobu, dok žene od kardiovaskuarnih bolesti oboljevaju nakon perioda menopauze.
 
Ističe da žene imaju specifične oblike koronarnih bolesti, što dovodi do toga da, zbog atipične manifestacije bolesti, lekari ne prepoznaju problem.
 
"Žensko srce je jedno od najaktuelnijih tema u kardiologiji. Žene definitivno ređe dobijaju infarkte, ali je prognoza kada ga dobiju mnogo lošija i veća smrtnost nego kod muškaraca", kaže Simić.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje