Šta zapravo uzrokuje podočnjake i tamne kolutove ispod očiju

Mnogi ljudi pogrešno veruju da su kesice ispod očiju prvenstveno uzrokovane stresom i nedostatkom sna, ali istraživanja pokazuju da je stvar složenija.
Šta zapravo uzrokuje podočnjake i tamne kolutove ispod očiju
Foto: Pixabay
Specijalista za oči je razotkrio istinu o tome šta zaista uzrokuje podočnjake, rekavši da san nije uvek razlog. Govoreći u emisiji "Diary of CEO" podcast, koju vodi Siven Bartlet, dr Džozef Alen podelio je svoje znanje o očima.
 
Objašnjava da postoji razlika između podočnjaka i tamnih krugova ispod očiju. Na tamne krugove može uticati pigmentacija kože, a povećana pigmentacija potencijalno može dovesti do tamnijih krugova.
"Imati tamne kolutove ispod očiju tehnički je drugačije od podočnjaka. Ali ako imate podočnjake, to će pogoršati izgled tamnih krugova", rekao je on.
 
Stručnjak kaže da sunčeva svetlost može uzrokovati da koža oko očnih kapaka, koji su vrlo osetljivi, postane tamnija. Neophodno je zaštititi oči od sunca nošenjem sunčanih naočara ili šešira sa širokim obodom, jer je donji kapak izložen riziku od raka kože.
Vaskularne promene, poput proširenja krvnih sudova zbog alergija, mogu poboljšati vidljivost podočnjaka, posebno kod onih sa svetlijim tonovima kože. Osim toga, oblik obrva i očne duplje može stvoriti orbitalne sene koje dodatno ističu tamne krugove. Prisustvo podočnjaka može učiniti ovaj problem još izraženijim.
 
Oticanje oko kapaka može se pojaviti iz nekoliko razloga, kao što su alergije ili konzumiranje previše soli. 
 
Konzumiranje slane hrane može uzrokovati privremeni otok, ali korišćenje hladnih obloga može pomoći u ublažavanju.
 
Dr Alen je takođe spomenuo dokaze da dijeta s visokim udelom soli može povećati verovatnoću buđenja s kesicama ispod očiju. Mada je naglasio da nema dovoljno naučnih publikacija o tome.
Često se smatra da stres i nedovoljno sna dovode do tamnih krugova ili natečenosti oko očiju. Međutim, nedavna istraživanja pokazuju da ovi elementi ne mogu direktno utIcati na stvarnu pigmentaciju očnih kapaka. Umesto toga, druge fiziološke promene, poput oslobađanja kortizola i upale, mogu biti faktori koji doprinose.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje