Ekspertkinja SZO predlaže kontrolu korišćenja telefona među mladima

Kako bi smanjile negativan uticaj društvenih mreža na mentalno zdravlje mladih, države bi trebalo da uzmu u obzir kontrolu pristupačnosti pametnih telefona kao što kontrolišu i pristupačnost duvana.
Ekspertkinja SZO predlaže kontrolu korišćenja telefona među mladima
Foto: Pixabay
Nataša Azopardi Muskat iz SZO smatra da društvene mreže imaju negativan uticaj na mentalno zdravlje mladih i da bi države trebalo da uzmu u obzir kontrolisanje pristupčnosti pametnih telefona kao što kontrolišu pristupačnost duvana, preneo je NIN.
 
"Zbog sve većeg broja dokaza o sve ozbiljnijem problematičnom ponašanju na društvenim mrežama među mladima u Evropi, zemlje bi trebalo da primene neke od metoda iz drugih oblasti javnog zdravlja u kojima je zakonodavstvo pomoglo u rešavanju potencijalnih štetnih navika - kao što su zakoni o duvanu", rekla je ona.
 
Prema rečima Azopardi Muskat za Politiko, mere kao što su starosna granica, kontrolisanje cena pa i zone u kojima je zabranjeno korišćenje duvana mogu poslužiti za modelovanje mera koje bi ograničile korišćenje pametnih telefona.
 
Upozorenje SZO
 
SZO je objavila istaživanje koje ukazuje na problematično i "zavisno" gejmersko ponašanje i ponašanje na društvenim mrežama koje je sve prisutnije među adolescentima u Evropi.
 
Anketirano je skoro 280 hiljada ispitanika uzrasta 11 do 15 godina širom Evrope, Centralne Aziije i Kanade i otkriveno je da se više od jedne u deset odoba muči sa kontrolisanjem prekomerne upotrebe društvenih mreža. Devojčice su prijavile 13 procenata viši nivo zavisnosti u poređenju sa devet procenata među dečacima.
Istraživanje ukazuje i na to da je čak 12 odsto adolescenata u riziku od problematičnog gejminga, a kod dečaka je ova verovatnoća duplo veća nego kod devojčica.
 
"Moramo da budemo oprezni jer imamo deo populacije koji prijavljuje problematičnu upotrebu, i znamo da to na kraju može da utiče na njihova akademska dostignuća, njihovo mentalno zdravlje i dobrobit, njihovu produktivnost u radnom odnosu", rekla je Azopardi Muskat.
 
Veza između društvenih mreža i mentalnog zdravlja mladih privlači sve više pažnje. Ranije ovog leta Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je obećala „prvo evropsko široko istraživanje o uticaju društvenih medija na dobrobit mladih ljudi".
Azopardi Muskat kaže da je Aanaliza dokaza od suštinskog značaja i da ne bi trebalo dugo da se čeka sa rešenjima.
 
"Dokazi se moraju sistematski uporediti, a zatim treba da vidimo šta će najbolje funkcionisati i koji je pristup koji želimo da preduzmemo. Ali sasvim je jasno da ne možemo odlagati preduzimanje akcija", naglasila je ona.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje