Studija: Ako je dete sa 11 godina dobrog mentalnog zdravlja, manje šanse da će biti gojazno sa 17

Dobro mentalno zdravlje u uzrastu od 11 godina smanjuje rizik od gojaznosti ili prekomerne tjelesne težine u uzrastu od 17 godina, pokazuje istraživanje, objavila je nemačka agencija dpa.
Studija: Ako je dete sa 11 godina dobrog mentalnog zdravlja, manje šanse da će biti gojazno sa 17
Foto: Pixabay
Studija koju su na 8.000 mladih osoba sproveli istraživači sa Univerziteta u Liverpulu i Univerziteta Mejnut objavljena je u časopisu "Obesity".
 
Analizirani su podaci dobijeni od 4.556 11-ogodišnjaka i 3.791 14-ogodišnjaka za koje se smatra da su gojazni ili da imaju prekomernu telesnu težinu, a onda su ponovo kontrolisani kad su napunili 17 godina. 
Njihovo psihološko stanje je evaluirano pitanjima na koja su odgovarali oni lično ili njihovi staratelji, a odnosila su se na samopoštovanje, sreću, simptome depresije, društvenu podršku, zadovoljstvo izgledom i zlostavljanje na internetu.
 
Istraživanje je ustanovilo da je bolje mentalno zdravlje i dobro psihosocijalno stanje u uzrastu od 11 godina, ali ne i 14, povezano s prestankom gojaznosti do 17. godine.
Među gojaznima u uzrastu od 11 i 14 godina, oko 12 odsto 11-ogodišnjaka i četiri odsto 14-ogodišnjaka imalo je normalnu telesnu težinu u uzrastu od 17 godina.
 
"Ova studija prva pokazuje kako dobro psihološko stanje, naročito u uzrastu od 11 godina, igra važnu ulogu u objašnjavanju zašto neka deca pređu u zdravu telesnu težinu, a druga ostanu gojazna do 17. godine", rekao je Gusti Ngurah Edi Putra sa Univerziteta u Liverpulu.
 
"Iako je potreban dalji rad kako bi se razumelo zašto je rana adolescencija ključna tačka, znamo da je to vreme u detetovom životu kada doživljava promene, poput prelaska u srednju školu. Integracija psihološke podrške u trenutno lečenje i prevenciju gojaznosti, naročito tokom tog osetljivog perioda bi moglo biti važno", naglasio je on. 
 
Profesor Erik Robinson iz iste ustanove je dodao da "već neko vreme znamo da gojaznost i prekomerna telesna težina predstavljaju psihološki problem, a ova nova otkrića se poklapaju s drugim dokazima koji upućuju na to da kao društvo moramo obavljati bolji posao kada je reč o podršci za gojazne ljude ako želimo postići ozbiljan napredak u smanjenju gojaznosti". 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje