Imate problema sa aftama? Jedna mala promena možda može pomoći

Afte su bolna i česta pojava koja muči mnoge. Razlog njihovog nastanka nije jasan, ali pasta za zube može biti jedan od faktora.
Imate problema sa aftama? Jedna mala promena možda može pomoći
Foto: Pixabay
Natrijum lauril sulfat, uobičajeni sastojak koji se koristi da bi pasta za zube penila, povezan je sa dugotrajnijim i bolnijim ranama u ustima.
 
Sastojak koji se često koristi u mnogim sredstvima za higijenu i u kozmetici, natrijum lauril sulfat (SLS), poznat kao surfaktant, u nekim studijama povezan je sa pojavom afti. Istraživači su otkrili da se kod onih koji su prešli na pastu za zube bez SLS-a značajno smanjilo pojavljivanje afti.
U odvojenom kliničkom ispitivanju objavljenom 2012. godine, 90 učesnika je dobilo instrukcije da koriste dve paste za zube osam nedelja. Oni koji su koristili pastu za zube bez SLS-a izjavili su da njihove afte nisu trajale toliko dugo ili nisu uzrokovale toliko bola u poređenju sa pastom za zube koja sadrži SLS.
 
Stručnjaci upozoravaju da su studije imale mali uzorak i da je potrebno više ispitivanja da bi se bolje razumelo kako ovaj sastojak može uticati na afte. 
Da biste saznali da li vaša pasta za zube sadrži SLS, proverite sastojke na etiketi. Ponekad, etiketa na tubi navodi samo aktivne sastojke, ali cela lista se može naći na internetu.
 
Pacijenti takođe mogu da pitaju stomatologa ili farmaceuta za preporuku. Neki pacijentima savetuju da koriste dečje paste za zube jer su veoma blage.
  • Marko

    13.10.2024 13:44
    ...ne bih se složio...
    Ne mora značiti da je kod svih tako, ali iz moje perspektive, to ide ovako:
    1. Naiđe nešto što mi obori imunitet, kao što je prehlada ili sezona alergena
    2. organizam se bori sa primarnom "pretnjom" i oslabi
    3. Moji problemi sa desnima isplivaju "na površinu" i tamo gde ima neka nečistoćica ili upalica, to se reflektuje na obraz, nepce ili jezik.
    4. Pojava afti mi je najava pada imuniteta, i po nekad prođem bez prehlade i sličnog, ali posle par dana obično se ipak ispolji i to nešto "drugo".

    Nikad nikada nikakvi hlor heksoral i ostale špecije kojih se sećam ukusom ali ne i imenom, nisu pomogli. Moooožda malo pomogne Gingival gel, imate u Lili apotekama.

    Imunitet, kažu, polazi iz stomaka, pa gledajte da vam je crevna flora u "najboljem redu", pa će i afte nestati...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje