Prve nedelje 80.000 građana se vakcinisalo protiv sezonskog gripa

Oko 80.000 građana vakcinisano je protiv sezonskog gripa tokom prve sedmice vakcinacije, izjavila je direktorka Insitituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" Verica Jovanović.
Prve nedelje 80.000 građana se vakcinisalo protiv sezonskog gripa
Foto: 021.rs (Ilustracija)
Jovanović je navela da su za vakcinaciju najviše zainteresovani stariji građani ali se vakcinišu i ostali.
 
Ona je za RTS-a rekla da se očekuje da će se dosadašnji intenzitet vakcinacije nastaviti i istakla da razvoj imuniteta traje dve do tri nedelje te da je sada pravo vreme da se primi vakcina.
"Osnovne indikacije za vakcinaciju su životna dob i to ona preko 65 godina, zatim hronične bolesti kao što su kardiovaskularne, bolesti respiratornog trakta, dijabetes i sve bolesti koje mogu da dovedu do komplikacija prilikom zapaljenskih procesa. Mogu se vakcinisati svi stariji od šest meseci, oni koji imaju poremećaj imuniteta, smešteni u domovima za stare ili ustanovama socijalne zaštite i onkološki pacijenti", istakla je ona.
 
Dodala je da ove godine imamo domaću, Torlakovu vakcinu i zaštita koja se postiže primanjem trovalentne vakcine je dovoljna jer već nekoliko godina nema četvrtog soja virusa gripa. 
Kada je reč o malim boginjama, Jovanović je rekla da su od početka godine registrovana 434 slučaja oboljevanja.
 
"To nije dobro, budući da postoji vakcina koja sprečava nastanak malih boginja. U septembru je zabeleženo 86 oboljevanja i u 99 odsto slučajeva radi se o nevakcinisanoj deci", rekla je ona i apelovala na roditelje da vakcinišu decu ako to već nisu uradili. 
 
Što se velikog kašlja tiče, navela je da su ove godine registrovana 1.483 slučaja i da je od marta smanjena učestalost oboljevanja, a od groznice Zapadnog Nila 62 slučaja i četiri uvezena, odnosno da su se naši građani zarazili na putovanjima u inostranstvu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje