Radioaktivni otpad za proizvodnju pribora za jelo i kuvanje: Samo ako građani Francuske to odobre

Francuska bi mogla da pretvori radioaktivni otpad u pribor za jelo i kuvanje samo ukoliko javnost pristane na predloženo postrojenje za reciklažu tog otpada.
Radioaktivni otpad za proizvodnju pribora za jelo i kuvanje: Samo ako građani Francuske to odobre
Foto: Pixabay
Francuska energetska kompanija EDF ima neobičan plan da nakon zatvaranja nuklearne elektrane u Fesenhajmu, upotrebi deo nuklearnog otpada za proizvodnju kuhinjskog posuđa, viljuški i kvaki za vrata, piše Euronews, prenosi Klix.ba.
 
To ne znači da će pribor za jelo i kuvanje biti radioaktivni, već da će se za proizvodnju spomenutih potrepština koristiti metal s "veoma niskom radioaktivnošću". Preostali radioaktivni otpad će biti poslat u postrojenja za preradu.
Ako ovaj plan bude odobren, novi reciklažni centar za radioaktivni materijal će se prostirati na 15 hektara i biće pozicioniran u blizini zatvorenog nuklearnog postrojenja.
 
"Na ovaj način bi se u 40 godina omogućila prerada 500 hiljada tona niskoradioaktivnog metala", izjavio je bivši direktor nuklearne elektrane u Esenhajmuu Loran Žari.
 
Niskoradioaktivni metali su u suštini ruševine, zemlja i ostaci koji nastaju usled demontaže nuklearne elektrane ili industrije koja je koristila radioaktivne materijale. 
Zbrinjavanje ove vrste otpada uvek stvara glavobolju proizvođačima jer moraju da plate dugotrajno skladištenje otpada ako ne pronađu drugo rešenje.
 
Ovakvo zbrinjavanje nuklearnog otpada sprovelo bi se prvi put u Francuskoj dok se slična tehnika već koristila u Švedskoj, Nemačkoj i u SAD.

Međutim, nisu svi zadovoljni ovim predlogom.

Naime, protivnici ove ideje smatraju da svaka doza radioaktivnosti, ma koliko je ona niska, predstavlja opasnost po zdravlje,.

  • Robot

    16.10.2024 15:51
    Super
    Baš nema šta drugo da se proizvodi od radioaktivnog otpada nego šerpe, pribor za jelo i kvake.

    Ništa, ja otvaram firmu za prodaju gajgerovih brojača.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Slušni aparat je higijena i kultura života

Danas da idemo gluvi kroz život nekako ne ide, koristiti slušni aparat je prosto higijena i kultura života, rekla je nedavno dr Galina Joković, ORL specijalista i subspecijalista audiologije.