Istorijsko dostignuće: Egipat iskorenio malariju

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je danas potvrdila da u Egiptu više nema malarije, što je dostignuće koje je agencija Ujedinjenih nacija za javno zdravlje pozdravila kao "zaista istorijsko".
Istorijsko dostignuće: Egipat iskorenio malariju
Foto: Pixabay
Malarija je stara koliko i egipatska civilizacija, ali bolest koja je mučila još faraone sada pripada istoriji, rekao je generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus, prenosi BBC.
 
Egipatske vlasti pokrenule su prve napore na suzbijanju smrtonosne zarazne bolesti koju prenose komarci pre skoro 100 godina.
Sertifikacija da je bolest iskorenjena se dodeljuje kada država dokaže da je lanac prenosa prekinut u najmanje tri prethodne godine.
 
U današnjem saopštenju SZO je pohvalila egipatsku vladu i narod za napore koje su uložili da "okončaju bolest koja je prisutna u zemlji od davnina".
Navodi se da je Egipat treća zemlja koja je sertifikovana u regionu istočnog Mediterana, posle Ujedinjenih Arapskih Emirata i Maroka.
 
U saopštenju se ističe da je sertifikacija samo početak nove faze i Egipat se poziva da bude na oprezu kako se bolest ne bi vratila.
 
Da bi dobila konačan sertifikat SZO, država mora pokazati kapacitet da spreči ponovno uspostavljanje prenosa bolesti.
 
Malarija usmrti najmanje 600.000 godišnje, a skoro svi slučajevi se beleže u Africi.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Slušni aparat je higijena i kultura života

Danas da idemo gluvi kroz život nekako ne ide, koristiti slušni aparat je prosto higijena i kultura života, rekla je nedavno dr Galina Joković, ORL specijalista i subspecijalista audiologije.