Zašto je dobro piti gaziranu vodu?

Gazirana voda je izvrstan osvežavajući napitak koji hidrira telo, ali ima i druge povoljne zdravstvene učinke.
Zašto je dobro piti gaziranu vodu?
Foto: Pixabay
Pomaže u smanjenju prekomerne telesne težine, olakšava probavu, poboljšava funkciju bubrega, regulaciju telesne temperature, koncentraciju i podstiče raspoloženje.
 
Hormon gladi grelin i hormon sitosti leptin deluju na receptore u grlu i stomaku stvarajući osećaj manjeg ili većeg apetita. Gazirana voda deluje na povećanje leptina i povećava osećaj sitosti. Zato čaša ili dve gazirane vode uz obrok smanjuje apetit i korisna je za sve vrste dijeta. 
Gazirana voda stimuliše iste nervne receptore kao senf, stvarajući prijatan osećaj zalivanja u ustima koji aktivira naše reflekse gutanja. Zato čaša ili dve gazirane vode može da ublaži posledice upale grla. 
 
Naše uživanje u hrani često je ograničeno brojanjem kalorija koje unosimo u organizam. Međutim, često zaboravljamo da dodatne kalorije unosimo i pićima koja konzumiramo uz obrok. Upravo zato gazirana voda idealan je izbor, jer, osim što je bogata mineralima i tako povećava nutritivnu vrednost obroka, sa njom u organizam ne unosimo dodatne kalorije. 

Lekari sa Klinike "Mayo" kažu da je gazirana voda jednako zdrava kao i obična voda, a da je važno da se dnevno popije dovoljna količina vode, kako bi se zadovoljile potrebe za hidratacijom.

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Istorijsko dostignuće: Egipat iskorenio malariju

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je danas potvrdila da u Egiptu više nema malarije, što je dostignuće koje je agencija Ujedinjenih nacija za javno zdravlje pozdravila kao "zaista istorijsko".

Slušni aparat je higijena i kultura života

Danas da idemo gluvi kroz život nekako ne ide, koristiti slušni aparat je prosto higijena i kultura života, rekla je nedavno dr Galina Joković, ORL specijalista i subspecijalista audiologije.