Bolnica u Švedskoj greškom uklonila 33 materice

Tokom prošle i ove godine zbog pogrešne dijagnoze Univerzitetske bolnice u Švedskoj kod 33 žene operacijom je uklonjena materica, zbog čega je glavni lekar te bolnice izrazio duboko žaljenje.
Bolnica u Švedskoj greškom uklonila 33 materice
Foto: Pixabay
Grupa od 33 žene, starosti od 38 do 85 godina, dobila je informaciju lekara da je kod njih došlo do ćelijskih promena koje prethode kanceru materice, nakon čega im je taj organ uklonjen, ali se ispostavilo da je dijagnoza bila pogrešna, preneo je švedski medij Svt. 
U saopštenju za medije glavni lekar bolnice Johan Lugnegard je naveo da tako nešto nije smelo da se desi, ali ipak jeste, izvinivši se ženama koje su bile podvrgnute operaciji.
Švedska ministarka zdravlja Ako Ankarberg Johanson kazala je ovim povodom da su to užasne vesti, dodajući da je dobro da je Univerzitetska bolnica ozbiljno shvatila incident i preduzela korake da se tako nešto ne ponovi.
 
Tokom prošle godine najmanje dva slična incidenta su se dogodila u gradovima Skaraborg i Blekinge.
  • Dr

    23.10.2024 12:25
    U prevodu..
    Patohistolog nema pojma i dao je pogrešnu dijagnozu na osnovu čega su urađene hirurške intervencije.
  • w/e

    23.10.2024 11:03
    cool
    Skandinavski strucnjaci. Kada ne pomazu ibuprofen i setnja u prirodi koriste google i chatgpt.
  • Joki

    23.10.2024 09:49
    Da se to kod nas dogodilo, na sva usta bi pljuvali lekare, ali s obzirom da se dogodilo u Svedskoj... jbg... desava se...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Istorijsko dostignuće: Egipat iskorenio malariju

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je danas potvrdila da u Egiptu više nema malarije, što je dostignuće koje je agencija Ujedinjenih nacija za javno zdravlje pozdravila kao "zaista istorijsko".

Slušni aparat je higijena i kultura života

Danas da idemo gluvi kroz život nekako ne ide, koristiti slušni aparat je prosto higijena i kultura života, rekla je nedavno dr Galina Joković, ORL specijalista i subspecijalista audiologije.