Nestašica leka za obolele od kancera: RFZO kaže da stiže sledeće nedelje

Lek "litalir", koji koriste oboleli od kancera, trebalo bi da stigne u apoteke do 1. novembra, rekli su u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje.
Nestašica leka za obolele od kancera: RFZO kaže da stiže sledeće nedelje
Foto: 021.rs (Ilustracija)
Prema rečima pacijenata koji ga koriste, lek "litalir" nedeljama unazad je nemoguće naći u apotekama u Srbiji, a već mesecima je u deficitu, piše N1.
 
Tom portalu javili su se čitaoci koji su ukazali na to da leka nema već neko vreme i da im je savetovano da kontaktiraju manje, privatne apoteke po manjim mestima jer veliki lanci apoteka taj lek nemaju na stanju.
Jedna čitateljka čiji član porodice ima leukemiju kaže da je pokušala da nestašicu tog leka prijavi Ministarstvu zdravlja na kontakt telefon, ali da se na broj niko nije javljao.
Kako su za N1 rekli u RFZO, lek "litalir", koji se izdaje o trošku RFZO, biće dostupan za isporuku apotekama krajem sledeće sedmice nakon što bude dopunjena dokumentacija neophodna za njegovo carinjenje.
 
"Uvezena količina dovoljna je za više meseci prosečne potrošnje", navode u RFZO.
Šta je lek litalir?
 
Lek litalir sadrži aktivnu supstancu hidroksikarbamid. Hidroksikarbamid je antikancerogeni lek za oralnu primenu. Hidroksikarbamid pripada grupi lekova koji se zovu antineoplastici koji sprečavaju rast ćelija kancera.
 
Ovaj medikament se koristi u terapiji nekih tipova kancera kao što je kancer cerviksa i u terapiji jedne vrste leukemije koja se naziva hronična mijeloidna leukemija.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Bolnica u Švedskoj greškom uklonila 33 materice

Tokom prošle i ove godine zbog pogrešne dijagnoze Univerzitetske bolnice u Švedskoj kod 33 žene operacijom je uklonjena materica, zbog čega je glavni lekar te bolnice izrazio duboko žaljenje.

Istorijsko dostignuće: Egipat iskorenio malariju

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je danas potvrdila da u Egiptu više nema malarije, što je dostignuće koje je agencija Ujedinjenih nacija za javno zdravlje pozdravila kao "zaista istorijsko".

Slušni aparat je higijena i kultura života

Danas da idemo gluvi kroz život nekako ne ide, koristiti slušni aparat je prosto higijena i kultura života, rekla je nedavno dr Galina Joković, ORL specijalista i subspecijalista audiologije.