U Vojvodini od 2019. pokretnim mamografima pregledano 25.000 žena

Predsednica Pokrajinske vlade Maja Gojković izjavila je da je od 2019, kada su kupljena dva pokretna mamografa, u Vojvodini pregledano skoro 25.000 žena i otkriveno oko 200 slučajeva karcinoma dojke.
U Vojvodini od 2019. pokretnim mamografima pregledano 25.000 žena
Foto: Pixabay
Ona je, povodom Međunarodnog dana borbe protiv raka dojke, upozorila da svake godine u Srbiji 4.000 žena oboli od te bolesti, koja je uzrok smrti skoro svake pete žene.
 
"Nedovoljno razvijena svest o prevenciji ove bolesti ima za posledicu slab odaziv na mamografske preglede. Zbog toga je plan da pokretni mamografi posete opštine u Vojvodini sa slabim kapacitetima za mamografske preventivne preglede kako bi se ženama omogućilo, ne samo da obave preglede, već i da pruže primer mlađoj ženskoj populaciji da prihvate mamografiju kao deo rutinske brige o svom zdravlju", navela je Gojković.
Ovi mamografski pregledi su besplatni, bez zakazivanja i za njih nije potrebna overena zdravstvena knjižica.
 
Projekat Pokrajinske vlade "Prva mamografija", ima za cilj da se ženama već posle 40. godine omogući, prva, bazna mamografija kako bi započele redovne cikluse pregleda i shvatile značaj ranog otkrivanja bolesti, jer samo tako šanse za izlečenje su veće od 96 odsto.
Kao znak podrške ženama koje boluju od karcinoma dojke, zgrada Pokrajinske vlade od večeras do ponedeljka biće osvetljena ružičastom bojom.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Bolnica u Švedskoj greškom uklonila 33 materice

Tokom prošle i ove godine zbog pogrešne dijagnoze Univerzitetske bolnice u Švedskoj kod 33 žene operacijom je uklonjena materica, zbog čega je glavni lekar te bolnice izrazio duboko žaljenje.

Istorijsko dostignuće: Egipat iskorenio malariju

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je danas potvrdila da u Egiptu više nema malarije, što je dostignuće koje je agencija Ujedinjenih nacija za javno zdravlje pozdravila kao "zaista istorijsko".

Slušni aparat je higijena i kultura života

Danas da idemo gluvi kroz život nekako ne ide, koristiti slušni aparat je prosto higijena i kultura života, rekla je nedavno dr Galina Joković, ORL specijalista i subspecijalista audiologije.