Sezona prehlada u jeku: Kako ih sprečiti na prirodan način?

Sa dolaskom zime i padom spoljnih temperatura ulazimo u sezonu kada je povećana podložnost prehladama i virusima koji ih izazivaju.
Sezona prehlada u jeku: Kako ih sprečiti na prirodan način?
Foto: Pixabay
Sezona je virusa, te je dovoljno da neko u blizini kine i da osetimo prve simptome prehlade, prenosi Danas
 
Postoje osobe koje su sklone razboljevanju usled naglih promena temperature kojima svedočimo ovih dana, ali i one druge kojima je prehlada gotovo strana.
 
Da li razliku prave navike u ishrani i pronalaženje balansa između odmora i fizičke aktivnosti, ili je posredi dobar imunitet koji se stiče od malih nogu, ne možemo pouzdano reći, ali postoje trikovi koji vam mogu pomoći tokom ovih zimskih meseci.
 
Ovo su saveti koji vam u tome mogu pomoći.
 
Unosite dovoljno tečnosti
 
Poznat vam je značaj hidratacije tokom cele godine, te se potrudite da pijete što više vode, čaja, ili ceđenih sokova. Savet je da izbegavate kafu, ili da smanjite broj šoljica dnevno. Cilj je da telo pročistite, a navedeni napici su pravi saveznici u toj misiji.
Ispirajte grlo slanom vodom
 
Ovaj savet prenosi se sa generacije na generaciju, a veoma je delotvoran kada zaboli grlo. Važno je da voda bude topla, ne vrela, kao i da par minuta grgućete, kako ujutru, tako i pred odlazak na spavanje. Na ovaj način otklanjate alergene i bakterije.
 
Kafu zamenite čajem
 
Već je napomenuto da je tokom zime najbolje ograničiti unos kafe, a čaj je prava zamena za nju. Bilo da se odlučite za crni ili zeleni, odmah ćete osetiti blagodeti, a ukus možete obogatiti dodavanjem limuna ili meda. Preporuka je da se parite ovim napitkom, kako biste brže uklonili bakterije iz nozdrva.
 
Unosite cink
 
Savet specijalista za uho, grlo i nos, jeste da tokom zimskih meseci povremeno koristite lozenge sa cinkom. One pomažu organizmu da jača imunitet i lakše prebrodi virus ukoliko se on pojavi.
Duže odmarajte
 
Ukoliko osećate naznake prehlade, unesite promene u dnevni raspored i dobro se naspavajte. 
 
Organizmu je potrebno sedam do osam sati sna kako bi dobro funkcionisao, kako u redovnim uslovima, tako i kad smo pod temperaturom, prenosi mydomaine.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Bolnica u Švedskoj greškom uklonila 33 materice

Tokom prošle i ove godine zbog pogrešne dijagnoze Univerzitetske bolnice u Švedskoj kod 33 žene operacijom je uklonjena materica, zbog čega je glavni lekar te bolnice izrazio duboko žaljenje.

Istorijsko dostignuće: Egipat iskorenio malariju

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je danas potvrdila da u Egiptu više nema malarije, što je dostignuće koje je agencija Ujedinjenih nacija za javno zdravlje pozdravila kao "zaista istorijsko".

Slušni aparat je higijena i kultura života

Danas da idemo gluvi kroz život nekako ne ide, koristiti slušni aparat je prosto higijena i kultura života, rekla je nedavno dr Galina Joković, ORL specijalista i subspecijalista audiologije.