Pacijent kojem je urađena transplantacija srca na Institutu "Dedinje" otpušten kući

Pacijent Zoran Josifović, star 54 godine, kojem je na Institutu za kardiovaskularne bolesti (IKVB) Dedinje 5. oktobra urađena transplantacija srca otpušten je danas kući.
Pacijent kojem je urađena transplantacija srca na Institutu "Dedinje" otpušten kući
Foto: 021.rs (ilustracija)
Pacijenta su kući ispratili ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar, direktor IKVB Dedinje dr Milovan Bojić, kao i ceo tim lekara iz tog instituta.
 
“Od 1. januara sam čekao srce, a danas sam kao nov. Želeo bih da se zahvalim porodici donora pre svega, a onda i svim ljudima ovde koji su mi pomogli. Svima bih poručio da kažu ‘da’, jer to jedno ‘da’ spasava mnogo života“, rekao je Josifović.
Ministar Lončar zahvalio je porodici donora.
 
“Zahvaljujući njihovom ‘da’, pacijent je danas otišao kući gde ga sa nestrpljenjem očekuju četvorica sinova, a on se do pre nekoliko dana borio za život i pitanje je koliko bi još izdržao da se nije pojavio donor“, rekao je ministar.
 
On je podsetio da u Srbiji ima 2.000 pacijenata koji čekaju na transplantaciju nekog organa.
Naveo je da jedan donor može spasiti više života.
 
"Svakom su potrebni organi. Nemamo drugo rešenje, moramo da se koncentrišemo na našu humanost. Pozivaćemo svaki dan ako treba. Jedan donor spasava više života, nije jedan organ od jednog 'da' i ljudi bi trebalo to da razumeju", rekao je ministar.
 
Dr Milovan Bojić je naveo da je tim koji je obavio transplantaciju na IKVB Dedinje okupio 26 stručnjaka.
 
Istakao je da je svest o donorstvu veoma važna.
 
"Mi imamo pacijente koji sa totalnim veštačkim srcem vape za novim organom kao jedinim lekom za njihov život", poručio je Bojić.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Bolnica u Švedskoj greškom uklonila 33 materice

Tokom prošle i ove godine zbog pogrešne dijagnoze Univerzitetske bolnice u Švedskoj kod 33 žene operacijom je uklonjena materica, zbog čega je glavni lekar te bolnice izrazio duboko žaljenje.

Istorijsko dostignuće: Egipat iskorenio malariju

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je danas potvrdila da u Egiptu više nema malarije, što je dostignuće koje je agencija Ujedinjenih nacija za javno zdravlje pozdravila kao "zaista istorijsko".