Jedna bitna stvar koju možete uraditi kako biste se nakon obroka osećali bolje jeste da ostanete hidrirani. Pravilna hidratacija sprečava zatvor i reguliše nivo šećera u krvi, pojasnila je dijetetičarka i nutricionistkinja Šerli Bols za Eating Well.
"Nakon obimnog obroka možda nećete imati osećaj da možete popiti još nešto, ali pijuckanje vode može vam pomoći da se osećate bolje održavajući hidrataciju. Voda podstiče varenje i prolazak hrane kroz sistem za varenje i pomaže u izbacivanju viška soli čime se smanjuje nadutost i olakšava neprijatnost", tvrdi Bols.
Obilni obroci bogati solju i šećerom mogu uzrokovati zadržavanje vode u telu što rezultira osećajem nadutosti. Dovoljna konzumacija vode može pomoći u smanjenju nadutosti i olakšava telu da izbaci višak natrijuma.
"Održavanje hidratacije podstiče varenje i sprečava zatvor. Hidratacija pomaže u razgradnji hrane osiguravajući telu da obradi obrok efikasno i bez nelagode", pojasnila je ona.
Jedan od razloga zašto je hidratacija bitna je i regulacija nivoa šećera u krvi. Bols objašnjava da je upravljanje nivoom šećera u krvi bitno kako biste izbegli nagle padove energije koji vas mogu učiniti umornim, posebno nakon obroka bogatih jednostavnim ugljenim hidratima.
Nakon prejedanja savetuje se da jedete hranu bogatu vlaknima, da izbegavate pića bogata šećerom i da se što više krećete tokom dana.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju -
LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
Komentari 2
Meni
Zemlja čudesa
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar