Saveti gastroenterologa nakon prejedanja: "Kakva soda bikarbona, čoveče?!"

Gastroenterolog dr Vojislav Perišić savetuje da protiv povišene kiseline u želucu jedemo pet izbalansiranih malih obroka, pijemo čajeve od kantariona i nane i uzimamo lekove koji imaju duži efekat.
Saveti gastroenterologa nakon prejedanja: "Kakva soda bikarbona, čoveče?!"
Foto: Pixabay (ilustracija)
Budući da se ovih dana tokom božićnih praznika konzumira malo jača i kaloričnija hrana, mnogi ljudi imaju problem sa bolom i mučninom u želucu.
 
Gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić  upozorio je da soda bikarbona nije lek za povišenu kiselinu, piše Nova. rs.
Doktor Perišić objašnjava da uzimanje sode bikarbone nije efikasna metoda "lečenja" i da dugoročno ne rešava probleme.
 
"Problem se time rešava trenutno, sve dok dejstvo ne prođe", kazao je on.
 
Umesto sode bikarbone, Perišić je dao smernice ukoliko nam određena hrana stvara povišenu kiselinu.
Kako smanjiti bol u želucu?
 
"Stari je trik, pojedete pa vam nešto ne odgovara, pa uzmete pilulu protiv kiseline. Ako vam bude bolje posle 45 minuta, to je kiselina. Kakva soda bikarbona, čoveče?! Ona neutralizuje kiselinu na pola sata, i gotovo je dejstvo, nema ga. Moraju se uzimati lekovi koji imaju prolongirani efekat, soda bikarbona je princip - drži vodu dok majstori odu", rekao je dr Perišić.
 
On kaže da postoje i takozvano stanje "tihe kiseline" gde se verovatno ne oseća gorušica, ali postoji mučnina.
 
"Tada je najbolje da pijete čaj: pre doručka šolju čaja od kantariona (jedino on sadrži jedinjenje koje oblaže sluzokožu želuca), a posle doručka čaj od nane. Dobro bi bilo da tokom dana popijete ukupno oko 4 do 5 šolja čaja od nane", savet je doktora Perišića.
 
Evo šta treba da jedete i pijete ukoliko osećate bol u želucu nakon jake praznične trpeze.
 
"Bez kisele vode sa mehurićima, ona će napraviti problem", rekao je doktor.
 
On je kazao da bi obroke trebalo rasporediti tokom dana i obratiti pažnju na nekoliko namirnica.
 
"Pet malih obroka dnevno, sa malo masnoća. Jedite lake ugljene hidrate, pire od krompira i šargarepe, napravite pire od jabuke, pa pojedite bananu. Barenu piletinu isto jedite, ona je odlična mada nema masnoće koja će nas ‘obradovati’ kada je svarimo", rekao je doktor.
 
On kaže i da je luk u tim slučajevima može biti hranljiv jer ima kvercetin.
 
"Božja je namirnica. Moja pokojna majka ga je sekla na pola, pa da pocrni na plotni, pa ga je tako ubacivala u supu, znala je koliko je to zdravo", dodao je dr Perišić.

Ukoliko problem sa kiselinom u želucu dugo traje, osobe koje osećaju kiselinu i mučninu uvek treba da se jave svom lekaru.

OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
  • leka

    08.01.2025 14:49
    Jedi ti pire od jabuka ja neću. Jednom se živi pa bolje kraće kao čovek nego duže kao koza.
  • Јое

    08.01.2025 14:38
    Данашњи лекари углавном су само продавци лекова. Нико од њих нема појма о решавању узрока, само решавају последице. Пример текст изнад.
  • Jovo

    08.01.2025 12:48
    Zeolit
    Preporuka za zeolit. Rešava kiselinu, izbacuje toksine, čisti i krvotok i creva. Jeftin je, nema štetnih posledica.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje