Pravilo 10 minuta: Kako da beli luk zadrži sva zdravstvena svojstva?
Beli luk je veoma rasprostranjena začinska biljka koja može da ojača imunitet.
Foto: Pixabay
Beli luk je veoma dobar za organizam, ali tokom pripreme često gubi svoja svojstva, piše City Magazine.
Nutricionista objašnjava da zagrevanjem belog luka dolazi do smanjenja nivoa alicina, koji je njegov glavni aktivni sastojak, čime se umanjuju zdravstvene koristi ovog povrća.
Beli luk je ne samo izuzetno ukusan, već pruža i brojne prednosti za zdravlje. Njegov karakterističan miris i ukus dolaze od alicina, jedinjenja koje doprinosi njegovim korisnim efektima na organizam.
Međutim, određene metode pripreme mogu bolje sačuvati te dobrobiti. Ako planirate da kuvate s belim lukom, važno je da se pridržavate nekoliko saveta kako biste sačuvali njegove zdravstvene prednosti.
Nutricionistkinja Mumal Asif objašnjava zašto je bitno da sačekate 10 minuta nakon što iseckate beli luk pre nego što ga zagrejete, piše Mirror, a prenosi City Magazine.
Pravilo od 10 minuta
Prema nutricionistkinji, kada se beli luk zagreje, alicin se gotovo potpuno uništava, smanjujući tako njegove zdravstvene prednosti. Međutim, postoji jednostavna metoda koja može pomoći u očuvanju ovih prednosti.
Naime, potrebno je da beli luk usitnite, iseckate ili zgnječite, a zatim da ga ostavite na strani oko 10 minuta pre nego što ga izložite toploti. Ovo vreme omogućava maksimalnu proizvodnju alicina, koji se tada može zadržati i tokom kuvanja. Nakon tog perioda, možete nastaviti s prženjem ili pečenjem belog luka.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje
Prvi slučaj gripa A(H1) potvrđen kod dvogodišnjeg deteta u Vladimircima
13.01.2025.•
0
Prvi slučaj infekcije virusom gripa tip A(H1) potvrđen je u opštini Vladimirci kod dvogodišnjeg deteta.
Tri najsmrtonosnije bolesti koje se prenose hranom
13.01.2025.•
0
Svetska zdravstvena organizacija i Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) objavile su zajednički izveštaj u kom se rangiraju najčešće virusne bolesti koje se prenose hranom.
Ako često noću ustajete da piškite - evo koliko puta je normalno, a kad se treba zabrinuti
12.01.2025.•
0
Prema lekarima, mokrenje jednom tokom noći smatra se uobičajenim, ako ste mlađi od 60 godina.
Čaša mleka dnevno smanjuje rizik od raka creva za gotovo petinu
12.01.2025.•
4
Konzumiranje čaše mleka dnevno smanjuje rizik od razvoja raka creva za gotovo petinu, pokazala je dosad najveća sprovedena studija ovog tipa.
Batut: Grip potvrđen u 16 okruga
11.01.2025.•
2
Virus gripa potvrđen je do sada u 16 okruga u Srbiji.
Direktorka "Batuta" o novom virusu iz Kine: Ima li razloga za brigu?
10.01.2025.•
2
Poslednjih dana na društvenim mrežama kruže uznemirujući snimci, u kojima su navodno pune čekaonice u kineskim bolnicama. U redovima su i deca i stariji sa maskama.
Saveti gastroenterologa nakon prejedanja: "Kakva soda bikarbona, čoveče?!"
08.01.2025.•
6
Gastroenterolog dr Vojislav Perišić savetuje da protiv povišene kiseline u želucu jedemo pet izbalansiranih malih obroka, pijemo čajeve od kantariona i nane i uzimamo lekove koji imaju duži efekat.
Otkriven prvi slučaj nove varijante majmunskih boginja u Francuskoj
07.01.2025.•
0
U Francuskoj je otkriven prvi slučaj nove varijante majmunskih boginja, saopštilo je francusko ministarstvo zdravlja.
Naučnici rade na prvoj vakcini protiv kuge
07.01.2025.•
2
Tim naučnika koji je uveo vakcinu Oksford AstraZeneka tokom pandemije kovida sada radi na prvoj vakcini protiv buboničke kuge u Velikoj Britaniji.
Obraćate li pažnju na deklaracije? Ovi sastojci su opasni za zdravlje
07.01.2025.•
2
Kada biraju upakovanu hranu u prodavnici, većina ljudi upoređuje cene, dok neki proveravaju i nutritivne vrednosti. Međutim, spisak sastojaka je često najvažniji, i treba obratiti pažnju na njega.
Prvi smrtni slučaj od ptičjeg gripa u SAD
07.01.2025.•
0
Ministarstvo zdravlja Luizijane navelo je da je preminuo pacijent hospitalizovan zbog ptičjeg gripa, što je prvi smrtni slučaj u SAD-u od te bolesti.
Kvalitetan san izuzetno važan: Ovo je tehnika "3-2-1" za bolje spavanje
06.01.2025.•
0
Postoji nekoliko tehnika koje ljudima mogu pomoći da bolje spavaju i probude se odmorni, čak i u najhladnijim i najmračnijim zimskim danima.
Tiha bolest koja uvek vreba: Doktorka objašnjava rizike osteoporoze
06.01.2025.•
0
Da li ste znali da je osteoporoza najčešći uzrok preloma kod žena u postmenopauzi i starijih muškaraca?
RFZO: Citostatik Etoposid od februara ponovo dostupan na tržištu
05.01.2025.•
0
Republički fond za zdravstveno osiguranje oglasio se povodom nestašice citostatika Etoposid u pojedinim bolnicama u Srbiji i rekao da će taj lek biti ponovo dostupan u februaru.
Novi trend u samozadovoljavanju može da izazove probleme
05.01.2025.•
0
Rastuća popularnost jedne vrste samozadovoljavanja može imati dugoročne negativne posledice na intimni odnos s partnerkom, upozoravaju stručnjaci.
"Batut" upozorava da "ne presecate" naglo post i da se ne prejedate odmah
05.01.2025.•
6
Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" upozorio je da nagli prelazak sa posne na mesnu hranu može da dovede do osećaja mučnine, nadustosti i bola u stomaku.
Ako vas muči prehlada ili grip: Para bi mogla da pomogne
04.01.2025.•
1
Sa početkom sezone prehlada i gripa, postoji jedan jednostavan trik koji svako može primeniti da bi se brzo osećao bolje.
Gastroenterolog objašnjava: Šta treba izbegavati u ishrani?
03.01.2025.•
2
Gastroenterolog koji je svoje znanje stekao na Harvardu, otkrio je koje tri "opasne" namirnice nikada ne jede zbog njihovog uticaja na creva.
Tri doba kada mozak najbrže stari
02.01.2025.•
2
Naučnici su utvrdili da starenje mozga dostiže vrhunac sa 57, 70 i 78 godina.
Studija: Žene su sklonije opijanju kada imaju visok nivo estrogena
02.01.2025.•
0
Žene su sklonije prekomernoj konzumaciji alkohola kada imaju viši nivo estrogena, pokazalo je istraživanje naučnika sa medicinskog koledža Weill Cornell u Njujorku.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar