Salo na stomaku znatno povećava rizik od oštećenja jetre pri konzumiranju alkohola

Osobe koje pate od dijabetesa ili imaju masnoće koncentrisane oko stomaka, više nego dvostruko su sklonije ozbiljnom oštećenju jetre pri unosu alkohola, pokazali su rezultati novog istraživanja.
Salo na stomaku znatno povećava rizik od oštećenja jetre pri konzumiranju alkohola
Foto: Pixabay
Uživanje u piću ukoliko imate visok krvni pritisak takođe može više ugroziti jetru.
 
Obim struka od 89 centimetara ili više za žene i 101 centimetar ili više za muškarce, koje se često naznaka gojaznosti, jedan je od nekoliko kardiometaboličkih faktora rizika koji takođe uključuju visok šećer u krvi i povišen krvni pritisak, prenosi RTS pisanje CNN-a.
 
Skoro polovina svih Amerikanaca ima visok krvni pritisak, više od trećine populacije ima preddijabetes, dok se oko 40 odsto stanovništva smatra gojaznim, podaci su američkog Centara za kontrolu i prevenciju bolesti.
Ova zdravstvena stanja doprinose nagomilavanju masti u jetri, upozravaju stručnjaci, što onda može dovesti do fibroze ili ožiljaka na jetri.
 
"Većina ljudi nije svesna toga, ali pre nego što se kod nekoga razvije dijabetes, na primer, obično prvo ima masnu jetru. To ima veze sa poremećajem regulacije šećera - kada imate visok šećer u krvi, vaša jetra skladišti mast da bi se oslobodila dela tog šećera, a taj višak masti narušava funkciju jetre", rekao je dr Endrju Friman, direktor kardiovaskularne prevencije i zdravlja u Nacionalnom jevrejskom zdravlju u američkom gradu Denveru, u Koloradu, koji nije bio uključen u studiju.
Dr Friman podseća na ubitačnu kombinaciju hrane i pića koju volimo da unosimo kada gledamo napete sportske mečeve.
 
"Ljudi rade upravo ono što ne bi trebalo da rade i tokom Superboula praktično se otruju. Tokom velikih fudbalskih utakmica, ljudi će jesti stvari poput viršli, kobasica, slanine, feferona i šunke, a ovo prerađeno meso spada u istu kategoriju kao i cigarete zbog rizika od raka. Kada jedete svu ovu prerađenu hranu sa visokim sadržajem masti i šećera, insulin raste, što stvara insulinsku rezistenciju, zatim višak šećera u krvi, a zatim masnu jetru. Ako povrh svega i popijete nešto alkoholno, rizik se dodatno povećava", poručio je Friman.
 
Konzumiranjem alkohola oštećuju se ćelije jetre koje pokušavaju da metabolišu alkohol i to može dovesti do dodatnog nakupljanja masti. Upalni procesi i ožiljci uzrokovani viškom masti mogu na kraju dovesti do ciroze, što povećava rizik od otkazivanja jetre i raka jetre.
 
Ovaj dvostruki udar masnih naslaga može biti razlog za znatno povećanje ožiljaka na jetri koje je studija otkrila među umerenim do teškim korisnicima alkohola sa hroničnim stanjima, rekao je vodeći autor studije dr Brajan Li, vanredni profesor kliničke medicine na Medicinskom fakultetu Kek Univerziteta Južne Kalifornije.
 
"Rezultati studije identifikuju veoma rizičan segment populacije sklon bolestima jetre i sugerišu da postojeći zdravstveni problemi mogu imati veliki uticaj na to kako alkohol utiče na jetru", istakao je Li u saopštenju.
 
Samo zato što osoba možda nema veliki stomak, visok krvni pritisak ili dijabetes, navodi Li, ne znači da je bezbedno za ljude da u velikoj meri konzumiraju alkohol.
 
"Znamo da je alkohol toksičan za jetru i da su svi ljudi koji piju u opasnosti od ozbiljnih bolesti jetre", naglasio je Li.
 
Studija, koja je nedavno objavljena u stručnom časopisu "Clinical Gastroenterology and Hepatology", analizirala je podatke prikupljene Nacionalnim istraživanjem o zdravlju i ishrani. U pitanju je državna anketa koja je obuhvatila skoro 41.000 ljudi od kojih je više od 2.200 kategorisano kao "teški" korisnici alkohola.
 
U studiji, žene koje su pile 20 grama dnevno ili više i muškarci koji su unosili 30 grama ili više dnevno su definisani kao teški konzumenti alkohola.
 
Međutim, ta količina alkohola se obično smatra "umerenim" pijenjem, navodi američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). Standardno piće u Sjedinjenim Američkim Državama je definisano kao količina od 14 grama čistog žestokog pića. To je ekvivalentno količini od oko 150 mililitara vina sa 12 odsto alkohola, 350 mililitara piva sa pet odsto alkohola ili jednoj čašici žestine. Većina ljudi ne shvata da pića na koja su navikli prevazilaze te standarde i po količini i po jačini, navode stručnjaci.
 
"Kada bi vam u restoranu dali čašu sa 150 mililitara vina, žalili biste se da vam nisu napunili čašu. Ljudi verovatno piju mnogo više nego što misle", ukazuje dr Friman.
Alarmantan broj novih studija otkriva da je bilo koja količina alkohola opasna po zdravlje. Sve je više dokaza i upozorenja o vezi između konzumiranja alkohola i raka.
 
"Za alkohol je utvrđeno da je uzročnik raka koji se može sprečiti. On je odgovoran za oko 100.000 slučajeva raka i 20.000 smrti od raka godišnje u SAD, što je više od 13.500 smrtnih slučajeva koji su izazvani saobraćajnim nesrećama povezanih sa alkoholom godišnje u SAD. Većina Amerikanaca nije svesna ovog rizika", rekao je dr Vivek Murti, bivši zvaničnik Službe javnog zdravlja SAD (United States Public Health Service Commissioned Corps).
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
  • Bananamen

    20.02.2025 12:40
    Sta je uzrok a sta posledica? Ili su oba efekta posledica posebnog uzroka? Statisticka ispitivanja su zanimljiva ali nisu dokaz korelacije a ni kozacije sama po sebi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje