Prekovremeni rad ubija

Osobe koje provode više od osam sati dnevno na poslu podložnije su srčanim i moždanim udarima, rezultati su najnovije studije.
Osobe koje provode više od osam sati dnevno na poslu podložnije su srčanim i moždanim udarima, rezultati su najnovije studije.

Rezultati predstavljeni u Američkom žurnalu epidemologije, otkrivaju da kombinacija stresa, povišenog krvnog pritiska i nezdrave ishrane koje sa sobom nosi prekovremeni rad osuđuje mnoge radnike na prevremene probleme sa srcem.

Istraživanje je obuhvatilo sve studije sprovedene u poslednjih 50 godina a rezultati su pokazali da previše vremena provedenog na poslu povećava rizik od srčanih oboljenja od 40 do 80 odsto u poređenju sa normalnim osmočasovnim radnim vremenom.

Do ovog otkrića došli su naučnici iz Finske nakon što su kolege iz Velike Britanije u studiji objavljenoj 2011. pokazali da osobe koje rade više od 11 sati dnevno imaju 67 odsto veće šanse da dobiju neku od srčanih bolesti.

Istraživanje sprovedeno 2009. godine pokazalo je da je prekovremeni rad štetan poput pušenja kao i da osobe koje rade više od 55 časova tokom nedelje imaju znatno lošije pamćenje i moždane funkcije.

  • Steva

    17.09.2012 11:24
    poznato
    Znaju naši,dobro plaćeni da misle o zapošljavanju,da nešto ne valja.Zato nema ni redovnog posla,da ne preraste i u prekovremeni rad.
  • 14.09.2012 09:44
    Kod privatnika
    Outsource programeri u NS recimo, kod privatnika rade 8 + 5 sati, jer se na redovno radno vreme dodaje komunikacija sa firmama u USA i Kanadi koje su u drugoj vremenskoj zoni. Znaci radis za 500 - 700 eura 13 sati, 5 ili 6 dana nedeljno, jer se ponekad radi i subotom da rokovi ne bi bili probijeni.
  • 100 evra

    13.09.2012 10:03
    Thats true.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Zašto je najbolje da spavate na boku?

Ako spavate na boku, preferirate li levu ili desnu stranu? Stručnjaci su otkrili da postoji značajna razlika i da jednoj strani treba da damo prioritet.

Šta niste znali o gaziranoj vodi?

Iako ste verovatno mnogo puta čuli, voda čini oko 72% težine ljudskog tela, ali ono što možda niste znali je da se mozak sastoji čak od 95% vode.